Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Multinaționalele par sa nu scape de impozit minim

Multinaționalele par sa nu scape de impozit minim

de L M

Impozitarea multinaţionalelor cu minimum 15% intră în linie dreaptă, potrivit unei analize realizate de Miruna Enache, partener, liderul Diviziei de Asistenţă Fiscală în tranzacţii, EY România. În aceste condiții, România va trebui să îşi adapteze legislaţia pentru a include aceste noi reguli de impozitare, acoperind şi situaţii specifice. În prezent, în România, impozitul pe profit este de 16%.

„Multinaţionalele trebuie să fie pregătite: România, prin vocea ministrului său de Finanţe, Adrian Câciu, începe pregătirile pentru implementarea, chiar de la 1 ianuarie 2023, a Directivei privind nivelul minim de impozitare. Cum costurile administrative şi de conformare la introducerea impozitului minim global pe profit (GloBE) vor fi minime, aşa cum dă asigurări Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde va trebui să lucreze cu adevărat Guvernul va fi la adaptarea legislaţiei, astfel încât să ia în calcul toate situaţiile specifice şi să pregătească norme clare, care să asigure o aplicare uşoară a Directivei europene”, se spune în articolul menţionat, precizează Agerpres.

Conform sursei citate, măsura introducerii unui impozit minim global a fost anunţată drept revoluţionară de toată lumea fiscală la jumătatea anului trecut şi prevede introducerea unui impozit minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor şi taxarea lor în statele în care realizează profitul.

Potrivit analizei, Uniunea Europeană a aprobat în decembrie 2021 un proiect de directivă, care va introduce din 2023 şi, respectiv, din 2024, prevederi comune în statele membre cu aplicabilitate în acest caz.

Pregătirea unor norme clare pentru aplicarea practică a noilor reguli este extrem de importantă (aşa cum s-au dovedit extrem de utile normele de aplicare pentru toată legislaţia europeană implementată la noi).

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.