Acasă Focus Agricol Final de an cu rezultate benefice în sprijinul fermierilor

Final de an cu rezultate benefice în sprijinul fermierilor

de A

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin Unitatea de Implementare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, a susţinut şi în acest an Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) care au dorit să asigure localnicilor condiții corespunzătoare de depozitare a gunoiului de grajd. Astfel, în anul 2021 au fost finalizate 33 de platforme comunale de colectare a bălegarului, cu o capacitate totală pentru stocare de 73.621 metri cubi. Valoarea totală a investițiilor a fost de 62.612.249 lei, finanțarea medie oferită beneficiarilor de către MMAP fiind de 94,06%.

Una dintre sarcinile administrațiilor locale este aceea de a asigura condiții corespunzătoare de igienă în localitățile în care activează. Între altele, trebuie să vegheze inclusiv la evitarea poluării apelor, subterane sau de suprafață, în urma unei eventuale gestionări necorespunzătoare a gunoiului de grajd de către localnici. Din cauza numărului mare de ferme mici și gospodării de subzistență în care sunt crescute animale, platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd sunt soluția optimă pentru asigurarea unui management corect de colectare şi gestionare a bălegarului, astfel fiind prevenită, din timp, creșterea concentrației de nitrați în apa din fântâni, puțuri sau alte surse necentralizate.

UAT-urile în care s-au finalizat investițiile în anul 2021 sunt:

 • Drăguş, Bod şi Jibert din judeţul Braşov
 • Smeeni, Puieşti şi Vadu Paşii din judeţul Buzău
 • Nicolae Bălcescu din judeţul Constanţa
 • Valea Mărului din judeţul Galaţi
 • Colibaşi şi Schitu din judeţul Giurgiu
 • Peştişani din judeţul Gorj
 • Ciceu din judeţul Harhita
 • Moşna, Coarnele Caprei şi Ipatele din judeţul Iaşi
 • Bichiş din judeţul Mureş
 • Timişeşti din judeţul Neamţ
 • Brastavăţu şi Dobrosloveni din judeţul Olt
 • Roşia din judeţul Sibiu
 • Voitinel şi Dumbrăveni din judeşul Suceava
 • Vinderei, Vetrişoaia, Zorleni şi Alexandru Vlahuţă din judeţul Vaslui
 • Fârţăteşti din judeţul Vâlcea

Platformele au fost construite în conformitate cu standardele în vigoare, fapt care garantează faptul că scurgerile din gunoiul de grajd nu poluează apele subterane cu nitrați. Ele au fost amplasate în afara zonelor locuite, reducând substanțial disconfortul produs de bălegarul care, altfel, ar fi fost stocat în gospodării sau depozitat direct pe pământ. Activitatea platformelor va fi gestionată de UAT-urile beneficiare și monitorizate de către MMAP.

Tot în anul 2021 au fost finalizate două contracte de livrări echipamente pentru operarea platformelor, cu 35 de seturi formate din: tractor, încărcător frontal, două remorci, cisternă vidanjă și mașină de împrăștiat gunoiul de grajd. Exploatarea platformele se face, așadar, cu mijloace care conduc și la obținerea unui îngrășământ organic de cea mai bună calitate pentru agricultură.

În concluzie, platformele comunale de colectare și depozitare a gunoiului de grajd reprezintă un avantaj atât pentru locuitori, cât și pentru autoritățile locale. Harta tuturor platformelor realizate în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este disponibilă aici.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial început în 2008 și încheiat în 2017, a finanțat 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 85 de comunități locale.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.