Acasă Focus Agricol Bugetul Ministerului Agriculturii în 2022: 24,582 miliarde lei

Bugetul Ministerului Agriculturii în 2022: 24,582 miliarde lei

de A

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2022 este de 24,582 de miliarde de lei, mai mare cu 3,78% faţă de anul trecut, iar raportat la execuţia bugetară a anului 2020 reprezintă o creştere de 5,7%.

„Am încercat să creionăm un buget cât de cât realizabil, pentru că este foarte important să ne raportăm la ceea ce putem face şi ceea ce ne propunem pe termen mediu şi poate şi lung. Evident este o creştere a bugetului de stat faţă de anul o trecut de 3,78%, iar raportat la execuţia bugetară a anului 2020 avem o creştere de 5,7%. Bugetul Ministerului Agriculturii se împarte pe trei capitole mari şi mă refer la bugetul de stat, venituri proprii şi fonduri externe nerambursabile”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

El a menţionat că bugetul total de stat este de 24,582 de miliarde de lei şi are mai multe tipuri de ajutoare şi programe care se vor pune în aplicare în anul 2022, unele fiind în continuarea celor din trecut, iar altele vor fi noi, care urmează să fie implementate în perioada următoare.

„Bugetul total de stat este de 24,582 de miliarde de lei, din care avem cheltuieli de personal 685 de milioane de lei, bunuri şi servicii 175 milioane de lei. Subvenţiile sunt în valoare de 2,246 miliarde de lei credite bugetare şi 2,781 miliarde de lei credite de angajament, creditele bugetare înregistrând în acest caz o creştere de aproximativ 41,62% faţă de bugetul anului 2021. Toate aceste sume raportate la indicatorul bugetului de stat permit derularea programelor a căror implementare a început în anii anteriori”, a adăugat Chesnoiu.

Cele mai importante programe menţionate de ministrul Agriculturii Chesnoiu din implementarea anilor interiori sunt: subvenţionarea accizei la motorină, unde au fost alocate 357 milioane de lei, ajutoare naţionale tranzitorii în sector vegetal şi zootehnic, însumează 1,1 miliarde de lei, ajutorul de stat în sectorul zootehnic privind controlul oficial al producţiei şi conducerea registrelor genealogice, unde avem alocate 75 milioane de lei credite bugetare şi 96 milioane de lei credite de angajament şi ajutorul de minimis pentru legume în spaţii protejate, cu o alocare de 225 milioane lei credite de angajament şi corespondent în credite bugetare o sumă ce reprezintă aproximativ 45 milioane de euro, etc.

Ministerul Agriculturii figura în proiectul Ministerului Finanţelor cu credite bugetare de 24,681 de miliarde lei (plus 3,78%) şi credite de angajament de 29,129 miliarde lei (minus -18,78%).

Pentru următorii doi ani, 2023 şi 2024, bugetul MADR este estimat în proiectul MF la 27,77 miliarde de lei credite de angajament şi de 23,44 miliarde de lei credite bugetare, iar pentru 2024, sumele prevăzute sunt de 29,97 miliarde de lei credite de angajament, respectiv 22,42 miliarde de lei credite bugetare.

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2022 a primit marţi aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Proiectul de act normativ a primit doar patru voturi „împotrivă” şi două abţineri, restul voturilor, peste 30, adică o „majoritate covârşitoare”, după cum a spus preşedintele de şedinţă senatorul George Scarlat, au fost „pentru”. Proiectul de buget a fost votat fără niciun amendament, în forma susţinută de ministrul Agriculturii.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.