Acasă Focus Agricol Ministrul Agriculturii, discuţii despre efectele neonicotinoidelor asupra albinelor

Ministrul Agriculturii, discuţii despre efectele neonicotinoidelor asupra albinelor

de A

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, s-a întâlnit joi, 16 decembrie 2021, cu o serie de reprezentanți ai asociațiilor din sectorul apicol. Printre temele abordate în cadrul discuției, s-au aflat măsurile de sprijin pentru sectorul apicol și utilizarea de către fermieri a neonicotinoidelor în tratarea semințelor pentru culturile de primăvară.  

”Identificăm soluții de sprijin pentru a crea un echilibru între toate sectoarele din agricultură. Cunosc importanța apiculturii românești și îmi doresc să construim politici agricole viabile pentru apicultură. Mi-am propus să instituim o serie de măsuri pentru creșterea suprafețelor cultivate cu specii melifere, pentru a genera noi spații pe care apicultorii să le aibă la dispoziție când merg cu albinele în pastoral”, a declarat ministrul Chesnoiu.

O altă temă de discuție a vizat solicitarea venită din partea fermierilor din sectorul vegetal de utilizare a neonicotinoidelor în tratarea semințelor la culturile de primăvară (porumb și floarea-soarelui), având în vedere discuțiile din spațiul public cu privire la posibilul impact al acestor tratamente asupra albinelor.

Reprezentanții a două dintre cele trei asociații participante la discuții au afirmat că nu există studii științifice care să demonstreze existența unei legături directe între scăderea randamentului familiilor de albine și tratamentul cu neonicotinoide în culturile de primăvară.

În acest context, ministrul Adrian Chesnoiu a venit cu o propunere concretă: „Consider că ar fi util ca în perioada următoare să identificați trei apicultori dispuși să realizeze un proiect pilot pe o perioadă de trei ani, prin care aceștia să meargă în pastoral cu familiile de albine la culturile tratate, pentru a se verifica concret efectele neonicotinoidelor asupra albinelor. În felul acesta am putea avea o imagine relevantă asupra acestui aspect controversat, astfel încât pe viitor să putem acționa în consecință”.

Reprezentanții sectorului apicol au apreciat deschiderea spre dialog a ministrului și faptul că acesta își manifestă susținerea obiectivă față de toate sectoarele din agricultură.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.