Acasă Focus Agricol Românii au băut mai puțin alcool în 2020

Românii au băut mai puțin alcool în 2020

de A
În primul an pandemic, românii au consumat mai puțin alcool- bere,vin, distilate-decât în anul anterior, deși în unele cazuri producția a crescut. Excepție fac rachiurile naturale și coniacul pentru care consumul a crescut cu 33%, resursele fiind asigurate în proporție de aproximativ 13% din importurile care au crescut cu 43%.
În anul 2020, comparativ cu anul 2019, consumul mediu de băuturi, pe locuitor, a scăzut la toate băuturile, arată cel mai recent studiu realizat de Institutul Național de Statistică. Consumul mediu de bere, pe locuitor, a scăzut cu 1,3 litri (1,4%), până la 87,8 litri, consumul mediu de vinuri s-a diminuat cu 2,3 litri (minus 9,8%), până la 21,1 litri , iar consumul de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), a scăzut cu 0,3 litri, până la 4,5 litri (6,2%).
A scăzut și consumul mediu de băuturi nealcoolice cu 6 litri, până la 207,6 litri, scrie Economica.net.
În ceea ce privește resursele totale de alcool (în echivalent alcool 100%), provenite din băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere, acestea au fost asigurate, în proporţie de 74,3% din producţia locală. Chiar dacă consumul a scăzut, importul de băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere (în echivalent alcool 100%) a crescut faţă de anul precedent cu 9,5% (+18,7 mii hl alcool 100%). Trendul a fost pozitiv însă și la exporturi – plus 7,1% (+4,0 mii hl alcool 100%), dar România rămîne pe deficit comercial la alcool, cantităţile exportate fiind mai mici decât cele importate cu 155,9 mii hl alcool 100%.
Trendul descendent în consum nu a generat însă și o creștere a ponderii producției locale în totalul resurselor disponibile populației, pentru că industria românească a realizat mai puțin. Diferența a venit din impoturi care, numai în cazul berii, au crescut cu 28,4% în volum față de 2019, la 647 de mii de hl. Ponderea importurilor în totalul cantității de bere disponibile pentru consum a ajuns astfel la 3,6% față de 2,8% cu un an în 2019, urmare a scăderii producției cu 1,3% ( minus 223,7 mii de hl), până la 17 milioane de hl. În 2020, stocul inițial de bere a fost și el mai mic față de 2019, cu 83,6 mii de hl.
2019 a fost un an mai slab decât 2018 la producția de vin ceea ce s-a tradus printr-o diminuare a stocurilor disponibile în 2020 cu 19,8% (-652,8 mii hl). Au scăzut așadar resursele totale cu 403,5 mii hl, diferența până la 652,8 mii de hl fiind asigurată de un plus al producției ( plus 4,2% reprezentând 164,4 mii hl) și de un plus al importurilor cu 23,7% (+84,9 mii hl). Practic, din datele INS, în 2020, 56,8% din resursele totale de vin au fost asigurate de producția locală, față de 51,5% anul anterior, în timp ce importurile au asigurat 6,2% din disponibil, față de 4,8% în 2019. Aportul stocului inițial la formarea resurselor totale de vinuri a scăzut cu 6,7 puncte procentuale.
Consumul mediu de lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate, pe locuitor, a scăzut cu 11,1% față de nivelul anului precedent, iar disponibilul a fost asigurat din producția internă – 79,5% vs 67,1% în 2019, importuri- 15,5% în 2020 vs 13,5% în 2019 și stocuri – 5% în 2020 vs 14% în 2019. Resursele totale de băuturi alcoolice distilate din această categorie au fost mai mari cu 17,3 mii hl alcool 100%, comparativ cu anul precedent, din care disponibilul pentru consumul uman a reprezentat 58,7% din resursele totale.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.