Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Subvenții pentru îngrășăminte chimice

Subvenții pentru îngrășăminte chimice

de L M

Noul ministru al Agriculturii anunță intenția autorităților de a veni în sprijinul agricultorilor pentru susținerea producției anului 2022. Prețul îngrășămintlor chimice a crescut extraordinar de mult, având în vedere că materia primă este reprezentată de gaze naturale. În aceste condiții, ministrul Adrian Chesnoiu a declarat, într-o conferință de presă la partid, că fermierii vor primi subvenţii pentru îngrăşăminte, această schemă de ajutor de stat urmând să fie cuprinsă în bugetul de stat pe anul viitor.

„Prima soluţie pe care am adoptat-o la Ministerul Agriculturii a fost să reluăm activitatea comisiei interministeriale care autorizează punerea pe piaţă a îngrăşămintelor din state terţe sau din afara spaţiului european, astfel încât să nu punem o presiune pe cererea de îngrăşăminte şi în felul acesta să reechilibrăm puţin oferta”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, vineri, într-o conferință de presă organizată la sediul PSD.

„De cealaltă parte, nu vă ascund faptul că avem o schemă de ajutor de stat pentru fermierii români care va fi validată în perioadă următoare, odată cu aprobarea legii bugetului, astfel încât să acordăm o anumită compensaţie, o anumită subvenţie, pentru îngrăşăminte, astfel încât ei să poată achiziţiona îngrăşămintele în primăvară şi să aplice pe lanţul tehnologic inclusiv îngrăşămintele în dozajul în care este nevoie, să nu avem scăderi de producţie în 2022”, a spus Chesnoiu.

Prețul îngrășămintelor chimice a crescut foarte mult în ultima perioadă, pe fondul majorării prețului gazelor naturale, materia primă folosită. Mai mult, Azmureș, principalul producător de îngrășăminte chimice din România, ce asigură aproximativ 50% din consumul național, a anunțat că își sistează producția tocmai din cauza prețului gazelor. În aceste condiții, experții anunță că producția agricolă ar putea fi puternic afectată pentru că fermierii nu vor avea fonduri pentru susținerea prețurilor la inputuri.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.