Acasă Focus Agricol Ministrul Agriculturii vrea să debirocratizeze procesul de accesare al fondurilor europene

Ministrul Agriculturii vrea să debirocratizeze procesul de accesare al fondurilor europene

de A

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, spune că are în vedere să simplifice și să debirocratizeze cât mai mult procesul de accesare al fondurilor europene.

Ministrul s-a întâlnit în data de 9 decembrie cu Consiliul Director al Clubul Fermierilor Români și cu participanții în cadrul programelor de formare „Tineri Lideri pentru Agricultură” și „Antreprenor în Agricultura 4.0”.

Dialogul ministrului cu fermierii a vizat câteva subiecte de interes major pentru agricultură: soluții pentru finanțarea irigațiilor; programul pentru atragerea tinerilor în agricultură și ridicarea gradului de cunoștințe și specializare a forței de muncă active în acest domeniu; necesitatea unor politici și programe aliniate la nevoile fermierilor, care să vizeze creșterea competitivității la nivel european a agricultorilor din țara noastră; subvențiile pentru anumite culturi și inputuri; debirocratizare; cooperare inter-ministerială; implementarea și extinderea soluțiilor de digitalizare a instituțiilor responsabile pentru agricultură; reglementările privind inputurile pentru agricultură (utilizare fertilizanți, acces la pesticide).

În cadrul discuțiilor, ministrul Agriculturii a subliniat că este nevoie de concentrare pe sprijinul acordat tinerilor fermieri și pregătirii acestora pentru asigurarea succesiunii și dezvoltarea afacerilor din agricultură. În același timp, ministrul a încurajat fermierii din România și Republica Moldova, participanți la programele de formare organizate de Clubul Fermierilor, să facă schimb de bune practici pentru a consolida puntea de legătură dintre cele două țări.

În a doua parte a zilei, dialogul ministrului Adrian Chesnoiu a continuat, la sediul MADR, cu reprezentanții Federației ProAgro, condusă de președintele Ionel Arion. Alături de acesta s-au aflat reprezentanții tuturor sectoarelor care se regăsesc în Federație, respectiv pentru ovine/caprine, bovine Aberdeen Angus, pescuit și acvacultură, îmbunătățiri funciare, pasăre și porc, taurine de carne și lapte, morărit și panificație etc.

Între subiectele discutate cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au aflat: definitivarea Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027, construirea bugetului pentru anul 2022, transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale, optimizarea PNRR în sensul identificării unor programe pentru sprijinirea investițiilor în energia alternativă pentru cei care activează în domeniul agricol, debirocratizare, dezvoltarea procesării, etc.

Referindu-se la finalizarea Planului Național Strategic, ministrul Adrian Chesnoiu a afirmat că ”Toate liniile de finanțare și fișele de intervenție vor viza performanța. Plecând de la balanța comercială cu produse agroalimentare la produsele la care se înregistrează deficit, corelat cu provocările din perioada următoare, la nivelul Ministerului se vor face analize pe fiecare zonă de intervenție în parte.”

În egală măsură, ministrul a subliniat că are în vedere să simplifice și să debirocratizeze cât mai mult procesul de accesare al fondurilor europene, fie că e vorba despre Pilonul I ce vizează plățile directe, fie că este vorba despre Pilonul II – dedicat investițiilor în dezvoltarea satului românesc.

Totodată, ministrul le-a amintit celor prezenți de modificările aduse Legii cooperației agricole nr.566/2004, un element de sprijin pentru fermieri fiind atestatul de gospodar. Ministrul a pus accent pe importanța măsurilor pentru stimularea, încurajarea și apărarea gospodăriilor din sate și comune.

De asemenea, ministrul Chesnoiu a avut o întrevedere și cu reprezentanții Asociatia Crescatorilor de Vaci “HolsteinRo”, ocazie cu care a dezbătut subiecte ce vizează sectorul vacilor de lapte, fiind informat asupra problemelor cu care se confruntă crescătorii de animale în această perioadă.

În cadrul întâlnirilor, Adrian Chesnoiu a precizat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este interesat de dialogul cu mediul asociativ, consultările din această perioadă cu fermierii și reprezentanții acestora fiind extrem de importante pentru definitivarea Planului Național Strategic. Conectarea afacerilor agricole cu decidenții din administrație reprezintă o etapă semnificativă în parteneriatul dintre Minister și mediul privat.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.