Acasă Stiri economiceBanci & Asigurari Bănuți la rectificarea bugetară pentru Agricultură

Bănuți la rectificarea bugetară pentru Agricultură

de L M

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a reușit să păstreze 204 milioane de lei la rectificare pentru plata subvenţiei la motorină aferentă trimestrului al treilea din acest an şi pentru plăţile necesare ajutorului de stat în sectorul de creştere a animalelor. Banii vin din redistribuirea fondurilor excendentare din bugetul ministerului.

În ședinţa Guvernului din data de 26 noiembrie 2021 a fost aprobată rectificarea bugetului MADR, care presupune disponibilizarea şi redistribuirea unor resurse financiare excedentare identificate în bugetul MADR pe anul 2021, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Principalele acţiuni beneficiare ale sumelor redistribuite sunt cele corespunzătoare subvenţionării accizei motorinei utilizate în agricultură în trimestrul trei al anului curent (174 milioane de lei), precum şi ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor constând în decontarea cheltuielilor aferente conducerii registrelor genealogice şi a controlului oficial al producţiei (30 milioane de lei).

„Am cerut ca sumele prevăzute pentru plata subvenţiei la acciza pentru motorină, aferentă trimestrului al treilea din acest an, să fie majorate cu 100 de milioane de lei, de la 74 milioane de lei cât era prevăzut iniţial în proiectul de rectificare, la 174 milioane de lei. De asemenea, am mai solicitat o mărire cu 30 de milioane de lei, de la 40 de milioane de lei cât prevăzuse fostul Guvern, la 70 de milioane de lei pentru plăţile necesare ajutorului de stat în sectorul de creştere a animalelor”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Astfel, faţă de proiectul iniţial postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică în data de 24 noiembrie 2021, au fost introduse ca urmare a reanalizării execuţiei bugetare, influenţe pozitive corespunzătoare titlului „Subvenţii”, în valoare totală de 130 milioane lei, rezultând un total de 204 milioane lei dedicat celor două acţiuni anterior precizate.

La audierile din cadrul comisiilor de specialitate din Parlament, Adrian Chesnoiu a declarat că aproape jumătate din bugetul ministerului nu a fost folosit. Conform proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finanţelor, MADR avea prevăzută o diminuare a creditelor bugetare de 2,314 miliarde lei, per sold, dar şi o alocare suplimentară a 74 de milioane de lei pentru acordarea subvenţiei ca ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.