Acasă Focus Agricol Apetit maxim pentru banii europeni de la AFIR

Apetit maxim pentru banii europeni de la AFIR

de L M

Fondurile europene disponibile pentru proiectele depuse în cadrul submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale din cadrul PNDR 2020 s-au epuizat în primele cinci zile de la lansarea sesiunii de depunere a solicitărilor de finanţare, a anunţat miercuri Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Suprasubscrierea a fost de 600% față de fondurile puse la dispoziția potențialilor beneficiari, care se așteptau la o astfel de evoluție a cererilor de finanțare. Poate și pentru că finanțarea este total nerambursabilă.

În intervalul 29 octombrie 2021, ora 9:00 – 3 noiembrie 2021, ora 9:00, AFIR a primit online 4.828 de cereri de finanţare, valoarea totală a fondurilor europene solicitate fiind de 300,8 milioane de euro, de şase ori mai mult decât alocarea disponibilă, se arată într-un comunicat de presă al agenției.

„Precizăm că alocarea stabilită de Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost de 50 de milioane de euro, iar fondurile disponibile pentru depunere au reprezentat un plafon de 75 de milioane de euro, însemnând 150% din alocare. Astfel, sesiunea de depunere a proiectelor s-a închis automat, înainte de termenul limită, pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse (300,8 milioane euro) a depăşit plafonul din nivelul alocării sesiunii (75 milioane euro)”, menţionează AFIR.

Sprijinul public este 100% nerambursabil şi se va acorda sub formă de sumă forfetară. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepţia activităţilor de producţie, pentru care valoarea sprijinului creşte la 70.000 euro pentru un proiect.

Activităţile pentru care s-a solicitat finanţare prin submăsura 6.2 sunt cele aferente Anexei 7 la Ghidul solicitantului, respectiv Lista codurilor CAEN eligibile, disponibilă pe www.afir.info. Dintre acestea, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producţia de ţesături etc.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.