Acasă Focus Agricol Decizie istorică: S-a semnat Declarația liderilor pentru păduri și utilizarea durabilă a terenurilor

Decizie istorică: S-a semnat Declarația liderilor pentru păduri și utilizarea durabilă a terenurilor

de A
Decizie istorică. Peste 120 de șefi de state și guverne au adoptat marţi, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, Declarația liderilor pentru păduri și utilizarea durabilă a terenurilor. Prin acest demers, comunitatea internațională își asumă stoparea și inversarea despăduririlor globale în următorul deceniu, ca parte a unui pachet de miliarde de dolari pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră.
Ministrul Tánczos Barna a apreciat semnarea Declarației liderilor și a afirmat că principalul obiectiv global trebuie să fie, în primul rând, acela de a nu mai pierde suprafețe de pădure.
”În următoarele decenii, statele semnatare vor lucra împreună pentru a păstra suprafețele de pădure pe care le avem astăzi, dar și pentru a crește exponențial aceste suprafețe. Această Declarație scoate în evidență diferența dintre transformarea definitivă a fondului forestier, sau a suprafeței împădurite, în teren agricol și exploatarea durabilă a pădurilor.
Putem spune că în România nu există acel fenomen de despădurire, de transformare definitivă a terenurilor forestiere în teren agricol sau de alt tip. Într-adevăr, România trebuie să lupte împotriva tăierilor ilegale până va reuși să le stopeze definitiv. În 2021 am făcut pași foarte importanți în stoparea delictelor silvice, iar ritmul cu care exploatăm e susținut și de modul în care plantăm, replantăm și regenerăm pădurea. Ambele acțiuni trebuie să meargă în paralel, dar bineînțeles balanța trebuie să încline întotdeauna în favoarea regenerărilor”, a spus a declarat ministrul Barna Tánczos.
El afirmă că trebuie să creștem suprafața împădurită, iar în acest scop ne ajută PNRR, cu cele 57 mii de hectare de terenuri forestiere care vor fi înființate, în ritm accelerat, până în 2026.
Din anii 1990 încoace, suprafața împădurită a crescut constant în țara noastră, iar acest lucru este demonstrat și de datele statistice dar și de observațiile realizate prin imagini satelitare, la nivel mondial. Dacă în anul 1990 aveam, conform INS, 6.242.300 hectare de pădure, constatăm că, în anul 2020, această suprafață a crescut cu aproape 200.000 hectare, până la valoarea de 6.449.417 hectare.
„Cel mai important lucru este ca imediat după o eventuală exploatare a masei lemnoase, să existe și replantarea. Aceasta este o obligația fiecărui proprietar, indiferent dacă proprietarul este statul român, o primărie, sau proprietar privat.
Prin SUMAL 2.0 și prin imaginile satelitare care vor fi implementate prin PNRR, vom avea o monitorizare exactă a cantităților exploatate, o monitorizare exactă a obligațiilor de replantare sau de regenerare naturală și o monitorizare exactă a suprafețelor noi de pădure care se vor inființa prin PNRR”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.