Acasă Stiri internationaleAmerica Audit american pentru reluarea exporturilor românești de carne

Audit american pentru reluarea exporturilor românești de carne

de L M

România a trecut cu bine peste controalele făcute de americani care au vizat sistemul de inspecție a cărnii. Țara noastră vizează deschiderea exporturilor către Statele Unite, dar este nevoie de o echivalare a inspecțiilor din cele două țări. Rezultatele oficiale ale vzitei de audit făcută de experții americani vor fi cunoscute peste 3 luni.

În perioada 31 august – 29 septembrie 2021 s-a desfășurat în România misiunea de audit atât online cât și vizite la fața locului în unități și laboratoare, organizată de experții din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) – Serviciul de Siguranță și Inspecție (FSIS) a Alimentelor, în vederea restabilirii echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România, cu sistemul american, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Sigurața Alimentelor (ANSVSA).

„Misiunea de audit a fost solicitată de către ANSVSA în vederea redeschiderii pieței din Statele Unite ale Americii pentru carnea și produsele din carne din țara noastră”, precizează documentul. Aceasta se înscrie în suita de demersuri întreprinse de serviciile veterinare pentru a identifica și deschide noi piețe de desfacere pentru produsele românești.

„În contextul actual al evoluției pestei porcine africane în țara noastră, redeschiderea pieței SUA, prin exportul cărnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producătorii și procesatorii din industria de profil din țara noastră”, arată documentul.

Concluziile preliminare sunt favorabile, având în vedere că experții FSIS nu au identificat deficiențe de sistem. Un proiect de raport al misiunii de audit va fi întocmit într-o perioadă de maximum 90 de zile, ce va fi transmis ANSVSA pentru observații și comentarii.

„În condițiile în care cele două părți vor conveni asupra conformării la cerințele  componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii”, anunță Autoritatea.

Deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicații în 31 august 2021, în sistem online, la sediul ANSVSA. Auditul a vizat performanța a 6 componente de echivalență a sistemului veterinar. Acestea se referă la organizarea, baza legală privind organizarea și administrarea autorității competente centrale, adică ANSVSA, precum și la legislația privind acest domeniu (operarea sistemului de inspecție, standardele produselor, etichetarea și manipularea acestora). Auditul s-a mai referit la verificarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților din domeniul cărnii și al produselor din carne; verificarea elaborării și implementării sistemului HACCP (Analiza pericolelor și punctelor critice de control); programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substanțe chimice/Laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din rețeaua ANSVSA; programul ANSVSA privind testarea microbiologică, respectiv programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine animală.

În perioada derulării misiunii, experții FSIS au auditat 5 unități din domeniul cărnii și al produselor din carne (abatoare și unități de procesare) din județele: Timiș, Sibiu, Prahova, Bacău și Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.