Acasă MediuDezvoltare Durabila Prețul gazului natural lasă industria cărnii din UK fără CO2

Prețul gazului natural lasă industria cărnii din UK fără CO2

de L M

Criza prețului gazelor naturale are efecte neașteptate. Lasă industria alimentară fără bioxidul de carbon folosit la prelucrarea cărnii. Industria de profil din Marea Britanie anunță iminența închiderii unor linii de producție, în lipsa CO2. Experți din Regatul Unit susțin că sunt semnale îngrijorătoare și din Spania, unde industria cărnii de porc dă semne de mari probleme din cauza CO2. Situația ar putea avea consecințe neprevăzute pentru România. Mare parte din importurile de carne de porc provin din Spania, astfel că prețul gazelor naturale, care lasă industria alimentară fără CO2, ar putea afecta aprovizionarea României cu carne de porc, cu consecințe pe măsură asupra prețului.

Două fabrici au suspendat producția pe termen nelimitat din cauza prețurilor ridicate la gazul natural. Zvonuri despre o situație similară sosesc din Spania, arată Euromeatnews.com.

Uzinele de îngrășăminte Billingham și Ince, două unități care furnizează 60% din CO2 folosit în industria alimentară din Marea Britanie, vor suspenda producția pe termen nelimitat ca urmare a prețurilor ridicate la gazul natural. „Anunțul a venit de la proprietarul lor cotat la New York, CF Industries, și creează o presiune și mai mare asupra industriei britanice de prelucrare a cărnii, care se bazează pe CO2 ca unul dintre inputurile sale. De asemenea, auzim zvonuri că o situație similară ia amploare în Spania”, a anunțat British Meat Processing Association (BMPA).

Aceasta înseamnă că, odată cu epuizarea stocurilor lor actuale de gaz, estimate pentru mai puțin de 14 zile, unele companii vor trebui să înceteze să mai achiziționeze animale și să închidă liniile de producție. Această situație a fost inregistrată în industria britanică de creștere a porcilor, susține Euromeatnews.com.

Pentru alte companii care produc carne de vită și miel, acestea ar putea continua să furnizeze carne ambalată cu amănuntul, dar, fără CO2 utilizat în procesul de ambalare sub vid, s-ar pierde până la 5 zile de valabilitate.

„Această criză evidențiază faptul că lanțul britanic de aprovizionare cu alimente se află la îndemâna unui număr mic de mari producători de îngrășăminte (patru sau cinci companii) răspândite în nordul Europei. Ne bazăm pe un produs secundar din procesul lor de producție pentru a menține lanțul alimentar britanic în mișcare”, a declarat Nick Allen, CEO al British Meat Processors Association.

Pentru a face față crizei actuale, BMPA face presiuni asupra secretarului de stat pentru Afaceri, energie și Strategie industrială pentru a primi sprijinul guvernului ca să contribuie la susținerea producției de CO2 din Marea Britanie pe termen scurt. BMPA dorește, de asemenea, ca guvernul să ia o poziție mai fermă în raport cu producătorii de CO2 din Marea Britanie.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.