Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Agenția de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare nu piere

Agenția de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare nu piere

de L M

Și totuși, Agenția de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare va funcționa, dă asigurări minitrul Agriculturii, Adrian Oros. Demnitarul are gânduri mari cu această agenție, care trebuia să intre în funcțiune de acum 2 ani, dar mereu a fost amânat momentul debutului. Ultima dată, amânarea a fost stabilită până la începtul lui 2022. Între timp, în Parlament, a fost depusă o inițiativă legislativă pentru desființarea acestei structuri, care nu a funcționat niciodată, existând numai legea de înființare.

„Continuăm să credem că trebuie să educăm consumatorul. De aceea, şi prin Programul pentru legume şi fructe, care se derulează cu ajutorul Ministerului Agriculturii, sunt sume distincte pentru educaţia copiilor, tinerilor. Există şi a patra pârghie, sper că va ieşi, este în faza finală la Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor – Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale, care stabileşte relaţii corecte între micul producător sau procesatorul român şi comerciantul dominant care, din nefericire, în România nu este român”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, marți, într-o conferință de presă.

„De la începutul anului viitor acest lucru va fi pus în practică de Agenţia de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare. Un model european care funcţionează peste tot. În această entitate, care este un parteneriat public – privat, comitetul de coordonare este format din mediul asociativ şi instituţii, cu obiective clare şi cu buget. Agenţia va face promovare pe scheme de calitate şi vor garanta că într-adevăr acele produse sunt chiar produse tradiţionale, produse montane sau alte produse care aparţin unor scheme de calitate”, a spus Oros.

Agenția a fost înființată în baza Legii nr. 133 din 2019, publicată în Monitorul Oficial din 15 iulie 2019. De atunci, punerea în aplicare a legii a fost tot timpul amânată, ultima dată la adoptarea bugetului 2021, până în 2022. Între timp, USR-PLUS a depus un proiect legislativ prin care Agenția să fie desființată. Se consideră că atribuțiile Agenției sunt asigurate deja de alte instituții ale statului, de la Ministerul Agriculturii și până la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sau Agenţia Naţională a Zonei Montane. În accepțiunea USR-PLUS, Agenția ar fi „un robinet prin care să se scurgă banii publici, o sursă de sinecuri şi alţi şmecheri abonaţi la slujbe la stat”, susținea, în primăvara acestui an, senatorul USR-PLUS Sebastian Cernic.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.