Ministerul Agriculturii și Agenția de Cadastru nu cad la pace cu cât din terenul statului trebuie cadastrat. Mai exact, ministerul vrea să înregistreze vreo 200.000 ha de teren, iar Agenția doar 60.000. În aceste condiții, ministerului îi este frică ca nu cumva să se propage ideea că statul mai are doar 60.000 ha.
„Chestie importantă pe care sper să o finalizăm. Cadastrarea terenurilor”, a declarat pentru FOCUS AGRICOL Adrian Oros, ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, a fost modificată HG nr. 721/2020 prin care s-a creat cadrul legal pentru ca Administrația Domeniilor Statului (ADS) să poată derula activități finanțate integral din venituri proprii pentru cadastrarea terenurilor.
„Am solicitat ANCPI (n.r. – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) și ADS să semneze un protocol prin care să se înceapă cadastrarea sistematică. Am pus și bani în bugetul ADS ca să putem începe această treabă care mi se pare importantă. Nici acum, cei de la ANCPI nu au fost de acord să semneze acel protocol pe întreaga suprafață care există la ADS în inventar, ci doar pe vreo 60.000 ha. Din ceea ce prezintă cei de la ADS, sunt peste 200.000 ha neîntabulate”, a spus ministrul, care a precizat că a făcut mai multe demersuri pentru semnarea protocolului, ultimul chiar recent.
„Au spus că prima dată să facă lucrurile pe vreo 60.000 ha și apoi mai vedem. ADS, în momentul în care acceptă să semneze protocolul doar pe 60.000 ha, recunoaște întrucâtva că doar atâtea mai sunt. În inventarul ADS sunt 220.000 ha. Noi am spus să semnăm pe cât avem în inventar și vom vedea câte vom găsi. Nu poți accepta din start că doar atâtea mai sunt. Știu cei de la ANCPI mai multe decât știm noi?”, s-a întrebat ministrul.
Iar pentru ca problema să fie cunscută la cel mai înalt nivel, a fost trimisă o scrisoare și către ministrul Dezvoltării, „tocmai ca să știe oficial și la acel nivel. Discuțiile cu cei de la ANCPI au fost OK, cu președintele ANCPI, dar, când s-a ajuns mai jos, a fost invocat <tehnicul>, care nu este de acord”, a arătat Oros.
Cadastrare obligatorie prin contract și nu prea
Printre condițiile stabilite prin contractele de concesiunea se regăsește și obligația pentru concesionar să realizeze cadastrul terenurilor primite de la ADS. În cele din urmă, această condiție a fost respectată de foarte puțini concesionari. „O parte a făcut, am înțeles. Dar aici, iarăși am primit reclamații, când am venit 9n.r. – ca ministru), că nu este OK să cadastreze concesionarul. Că acolo unde este teren mai mult, cadastrează cel mai prost teren pe stat și restul îl lasă ca rezervă și îl iau ei. Am primit și astfel de informații, să nu-i lăsăm pe concesionari să cadastreze”, a precizat ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, concesionarii care au cadastrat terenurile statului pe care le lucrează au făcut acest lucru pentru că doreau să aplice pentru anumite proiecte, cu finanțare publică, și nu pentru subvenții. „Subvenția nu este condiționată de cadastru, ci de folosința terenului”, a spus demnitarul.
Dilema bălții
Ministrul Agriculturii a atras atenția asupra terenurilor de sub luciul de apă. „Este vorba de vreo 30.000 ha. Cei care au contractul de utilizare, de folosință a luciului de apă, pe de o parte statul nu încasează redevență pe luciul de apă, pentru că nu este întabulat terenul de sub, pe de altă parte trec pe lângă ei programele operaționale de pescuit. Unii dintre ei ar dori”, a spus Oros.
Există și reversul medaliei. „Sunt câțiva care și-au făcut întabularea și acum au venit la noi că doresc să facă contract de concesiune. În urma calculelor făcute de un institut de specialitate, nu au mai fost de acord pentru că li s-a părut prea mare concesiunea. Noi am fost foarte deschiși la propunerea lor, pentru că am vrut să dăm exemplu de bune practici”, a completat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.