Acasă Stiri internationaleEuropa Împărțeala banilor europeni pentru 2021 și 2022

Împărțeala banilor europeni pentru 2021 și 2022

de L M

Fermierii vor avea la dispoziție 3,2 miliarde de euro pentru proiecte ce se vor derula în baza Programului de tranziție 2021-2022. Uniunea Europeană a stabilit această perioadă de tranziție pentru că legislația comunitară necesară elaborării planurilor naționale de dezvoltare rurală a fost adoptată foarte târziu. Nici acum nu este gata.

Sesiunile de depunere de proiecte încep cu submăsura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri”, una dintre cele mai căutate, având în vedere că finanțarea este 100% gratuită. Deschiderea sesiunii va fi pe 27 august, iar sumele alocate se ridică la 100 milioane de euro. Totodată, va fi lansată și submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, cu un buget de 87 de milioane de euro. „Suma am splitat-o în două – 60,9 milioane de euro la nivel naţional şi 26,1 milioane de euro pentru zona montană. Sunt foarte mulţi fermieri mici care aparţin acestei categorii şi care fac agricultură în zona montană. Am dorit să aibă o alocare distinctă tocmai pentru a avea acces la aceste fonduri. Este ştiut faptul că sunt zone sau activităţi care obţin punctaje mai mari şi riscam ca toţi banii să meargă în acea zonă sau în acel domeniu de activitate”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, tot din 27 august va fi lansată submăsura sM16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare”, care prevede fonduri de 40 de milioane de euro la nivel naţional şi 10 milioane de euro pentru sectorul pomicol. „Aici avem un interes mare pentru că dorim ca tot mai mulţi fermieri mici şi medii să intre în aceste scurte lanţuri de aprovizionare, să reuşească să-şi valorifice producţia la nişte preţuri avantajoase care să îi facă sustenabili şi să rămână în această activitate”, a transmis ministrul Agriculturii.

Măsura de sprijin pentru activităţile neagricole sM6.2, pentru start-up-uri, va fi lansată în luna septembrie şi va avea alocate fonduri de 50 de milioane de euro, iar alte 100 de milioane de euro pentru sM 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”.

Ministrul Agriculturii a precizat că a încercat să prindă în acest program de tranziţie „toate priorităţile şi toate nevoile pe care acum le are agricultura românească”. „De aceea am lansat la sfârşitul lunii iulie şi până în 31 octombrie, această submăsură 17.1 privind asigurarea culturilor a plantelor şi a animalelor. Noi dorim ca fermierii să se obişnuiască să îşi asigure culturile, plătind 75% din poliţa de asigurare prin această măsură. Am alocat 31 de milioane de euro pentru următorii doi ani. Apoi înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol, cu o alocare 6,7 milioane de euro”, a completat şeful MADR.

Până acum, această măsură de subvenționare a polițelor de asigurare a generat 1742 cereri de finanțare, cu o valoarea totală de doar 3,6 milioane de euro. Fermierii mai au la dispoziție peste 30 milioane de euro.

Depozite pe banii UE

Cum era de așteptat, cea mai mare alocare bugetară, 760 milioane de euro, este destinată submăsurii 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, de această dată cu destinație precisă – capacități de depozitare și procesare. În acest fel, se urmărește, creșterea valorii producției primare.

„Când am făcut analiza nevoilor şi analiza SWOT am constatat că deficitul balanţei comerciale este cauzat în primul rând de o slabă capacitate de depozitare şi procesare şi atunci foarte mulţi dintre fermieri, producători de materii prime – cereale boabe sau animale – preferă să vândă sub această formă fără să avem valoare adăugată şi noi să importăm hrană procesată cu mare valoare adăugată. Singura modalitate prin care ministerul poate interveni ca să schimbe această paradigmă este să sprijine consistent investiţiile în depozitare şi procesare. Şi facem acest lucru, alocând 760 de milioane de euro pentru doi ani de zile doar pentru depozitare şi procesare în ferme. Aici sunt beneficiari doar fermierii care doresc să îşi facă capacităţii de depozitare şi procesare”, a precizat ministrul Adrian Oros.

El a subliniat că această submăsura a fost splitată în 8 componente, astfel încât „să fie impactate toate zonele din ţară şi toate domeniile de activitate”, începând de la legumicultură, unde sunt alocate 100 de milioane de euro doar pentru sere şi solarii, iar 50 de milioane de euro pentru depozitare şi procesarea legumelor.

„Pentru zootehnie sunt 300 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro pentru zona montană, pentru producţia vegetală, pentru achiziţionarea de echipamente de irigaţii, dar şi pentru achiziţionarea de echipamente pentru tinerii fermieri”, a adăugat înaltul oficial.

Tot în septembrie va fi lansată submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole” – care are alocată o sumă de 140 de milioane de euro şi încă 10 milioane pentru sectorul pomicol.

„Aici, pe lângă producătorii primari pot să devină beneficiari şi alţi agenţi economici care să facă depozite şi procesare, dar am dorit ca în primul rând producătorii primari să aibă acces la sume pentru depozitare şi procesare, pentru că altfel tot timpul ei, fiind veriga cea mai slabă in acest lanţ valoric, cei care au depozitarea şi procesarea pun presiune pe preţurile pe care le oferă producţiei primare. Şi noi am dorit ca ei să facă acest lucru”, a explicat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai anunţat că, pentru sM 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, o măsură care va fi lansată în octombrie, destinată UAT-urilor, au fost alocate 100 de milioane de euro.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.