Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Alt record la producția de grâu

Alt record la producția de grâu

de L M

Estimările arată că producția de grâu din acest an depășește 11 milioane de tone, a anunțat ministrul Agriculturii. Chiar și așa prețul pâinii este în pericol, anunțându-se creșteri însemnate. Demnitarul susține că grâul este tranzacționat la nivel internațional, astfel că prețul pâinii ține seama de acest fapt și mai puțin de recolta bună sau proastă din România. În 2019, producția de grâu a României a fost de 10,297 milioane de tone, cea mai mare înegistrată veodată.

„Dacă anul acesta am avut apă, se pare că producțiile vor fi record la unele culturi, înființate în toamnă. Suntem singura țară cu rating excepțional la agricultură”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, marți la Fundulea, aflat în vizită la Expert Agribusiness, companie care activează în domeniul ameliorării, producerii și comercializării semințelor.

Oros a fost tranșant în ceea ce privește rezultatele notabile ale producțiilor de grâu. „Nu are niciun merit nici Ministerul Agriculturii, nici ministrul Agriculturii, cum nu a avut nici anul trecut că a fost secetă. Fermierii înțeleg lucrul ăsta foarte bine. Practicile ne demonstrează că este nevoie să avem o strategie de gestioare a apei, consistent și urgent finanțată. Nu mă refer numai la apa pentru agricultură. Demostrează că avem un potențial agricol imens și că fermierii români, cu toate micile încă neajunsuri, chiar contribuie la securitatea alimentară. Asta este semnificația producțiilor record de anul acesta”, a atras atenția demnitarul.

„Anul trecut, producțiile de grâu au fost diminuate cu 40%, dar prețurile grâului și ale pâinii nu au explodat. De ce? Pentru că prețul pâinii și al grâului panificabil este dat nu de producția locală. Întotdeauna prețul este dat de producția globală. Anul trecut a fost o producție globală foarte bună. Din nefericire, în zona Mării Negre a fost o secetă cumplită ca a afectat producțiile”, a spus Oros.

„Anul acesta avem producții record, peste 11,3 milioane tone se pare. Vom vedea. Mai sunt vreo 5% din suprafețe de recoltat. Iar consumul nostru intern este de maxim 4,5 milioane tone”, a anunțat ministrul Agriculturii.

Demnitarul a arătat că această situație, a prețurilor mari la grâu, este generată de seceta puternică ce s-a manifestat la nivel global, „în câmpiile de vest, în câmpiile centrale, în Ucraina, în Rusia”, fenomen ce a afectat grav producția de grâu. „De aceea, și prețurile sunt încă mari. În această perioadă, când se recoltează, de regulă prețurile scad, dar acum se mențin ridicate. Contribuie și creșterea costurilor cu forța de muncă, și creșterea prețurilor la energie. Sunt mai mulți factori care concură la formarea prețurilor la pâine”, a precizat Adrian Oros.

„Iar eu, ca ministru al Agriculturii, mă bucur că fermirii au anul acesta producții bune și au un preț bun. Și pot să-și recupereze din perderile pe care le-au avut anul trecut”, a completat ministrul Agriculturii.

Tot acest an, ministrul s-a confruntat cu reproșurile puternice venite din partea fermierilor, nemulțumiți că nu au primit despăgubiri pentru pagubele produse de secetă în 2020 la culturile de porumb și floarea soarelui. Supărarea a fost cu atât mai mare cu cât ministrul Oros promisese bani pentru despăgubiri, dar în campania electorală.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.