Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Subvenții pentru bovine

Subvenții pentru bovine

de L M

Crescătorii de bovine mai au la dispoziție doar câteva zile ca să depună cererile pentru subvenții de la bugetul de stat, anunță Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În acest an, autoritățile au ales să modifice modul de acordare a acestor subvenții, astfel încât banii să ajungă strict la crescători. Legislația comunitară folosește date istorice, din 2013, care nu mai reflectă realitatea românescă în domeniu.

Fermierii pot depune cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin până marţi, 10 august, inclusiv, se arată într-un comunicat de presă al APIA. Până în prezent au fost depuse 89.166 de cereri, pentru un număr total de 1.247.904 capete de bovine şi pentru o cantitate de lapte de 78.244,54 de tone, se menţionează în comunicatul APIA.

Beneficiarii acestui ajutor de stat sunt crescătorii care deţin animale din speciile bovine (taurine şi bubaline), respectiv persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate care au în posesie permanentă animale înscrise în RNE, în calitate de proprietar de animale şi/sau proprietar de exploataţie.

Cererea de solicitare a ajutorului de stat şi documentele justificative pot fi depuse la centrele APIA judeţene sau locale şi la centrul APIA al municipiului Bucureşti, fie pot fi transmise prin fax, poştă sau în format electronic ca document scanat, prin e-mail, cu condiţia asumării prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului pe fiecare pagină a documentului transmis. În situaţia în care beneficiarii deţin mai multe exploataţii de bovine cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, aceştia depun o singură cerere la centrul APIA judeţean/local/al municipiului Bucureşti pe raza căruia au sediul social sau îşi au domiciliul.

Plafonul total alocat acestei scheme de ajutor este de 225.537.713,79 lei, repartizat astfel: 182.708.014,97 lei pentru efectivele de bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga efectivele de bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie anul curent; 42.829.698,82 lei pentru cantitatea de lapte valorificată în luna ianuarie 2021.

APIA calculează cuantumul pe cap de animal prin raportarea plafonului (182.708.014,97 lei) la efectivul total de bovine eligibile, iar cuantumul pe tona de lapte prin raportarea plafonului (42.829.698,82 lei) la cantitatea totală de lapte eligibilă.

Valoarea ajutorului de stat se calculează pentru fiecare beneficiar în funcţie de numărul de capete de bovine eligibile, la care se poate adăuga şi valoarea calculată în funcţie de cantităţile de lapte, în tone, produse şi valorificate, eligibile până la concurenţa plafonului de 225.000 euro la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.

Plata ajutorului de stat pentru susţinerea crescătorilor de bovine se efectuează până la data de 31 decembrie 2021. Nu se acordă plăţi ulterior datei de 31 decembrie 2021 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, completează comunicatul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.