Miniștrii Agriculturii și ai Mediului se chinuie să găsească soluții pentru a crește suprafața împădurită a țării, așa cum s-a prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență. Marea problemă o reprezintă identificarea terenurilor care pot fi împădurite, pentru că proprietarii nu prea vor, având în vedere că și-ar pierde subvențiile agricole, în principal. De aceea, înalții oficiali se gândesc și la „stimulente” pentru deținătorii de terenuri pentru împădurire.
Miniștrii Mediului și ai Agriculturii s-au întâlnit azi, 28 iulie 2021, la sediul Ministerului Mediului, ca să dezbattă problematica împăduririlor, în contextul țintei stabilite de România de a împăduri peste 55.000 de hectare prin fondurile alocate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat Ministerul Agriculturii pe pagina sa de Facebook.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, i-au prezentat ministrului mediului, Barba Tanczos, măsurile prin care MADR poate contribui la atingerea obiectivelor privind împădurirea propuse pentru finanțare prin PNRR.
„A fost pusă în discuție posibilitatea de a împăduri terenurile degradate, precum și pe cele aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului. Pentru îndeplinirea scopurilor propuse, în perioada următoare vor fi identificate soluțiile tehnice prin care MMAP va putea utiliza informațiile din Sistemul de Identificare al Parcelelor Agricole (LPIS) gestionat de APIA, pentru a identifica categoriile de terenuri degradate, pentru a localiza aceste terenuri (inclusiv terenurile care au fost excluse de-a lungul timpului din cererile de plată depuse de fermieri pentru acordarea plăților directe) și pentru a direcționa eficient acțiunile de împădurite”, susține Ministerul Agriculturii.
De altfel, cei doi demnitari au arătat că este nevoie de identificarea unor soluții pentru simplificarea procedurilor administrative asociate accesării sprijinului financiar adresat împăduririi. Cel mai interesant este faptul că s-a pus problema necesității identificării unor „noi stimulente financiare adresate deținătorilor de terenuri care au fost împădurite prin PNRR”.
De aceea, cei doi oficiali au stabilit că în cel mai scurt timp se va crea un grup de lucru interministerial, care va identifica și propune cele mai bune soluții pentru flexibilizarea și simplificarea legislației în vederea creșterii gradului de accesare a fondurilor europene adresate creării de noi suprafețe împădurire, completează Ministerul Agriculturii.