Acasă MediuDezvoltare Durabila Urșii afectează meseria de cioban

Urșii afectează meseria de cioban

de L M

Atacurile urșilor au consecințe din cele mai neașteptate. Mai nou, oamenii nu mai vor să se facă ciobani, de friga atacurilor animalelor, susține ministrul Mediului. În ultima perioadă, s-au înmulțit alarmant atacurile urșilor asupra stânelor, iar ciobanii, în încercarea lor de a goni animalele sălbatice, au fost omorâți de fiare.

„Este o problemă din ce în ce mai mare în ceea ce priveşte activitatea agricolă, zootehnia în zona montană. Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească persoane care îşi riscă viaţa prin protejarea stânelor, prin protejarea animalelor – oieri, ciobani, care să meargă cu vite şi cu oi pe munte”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, marţi, într-o conferință de presă la Alba Iulia, informează Agerpres.

„Problema este generată de ultimii ani în care, de la 4.000 de urşi sau 4.500 din momentul aderării în 2007, am ajuns la 6.500 – 7.000 în 2016. Este ultima evaluare oficială făcută de minister”, a susținut ministrul.

Tanczos Barna este de părere că managementul speciei trebuie să ofere soluţii atât pentru protejarea speciei şi asigurarea acestui habitat natural pentru urşi, cât şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Ministrul a afirmat că au apărut din ce în ce mai multe exemplare de urşi şi în zona locuită. „Este motivul pentru care Guvernul a aprobat această ordonanţă de intervenţie imediată în zonele locuite pentru a restabili siguranţa cetăţenilor în aceste localităţi”, a subliniat el.

Tanczos Barna a amintit că ministerul a lansat în februarie procedura de contractare a serviciilor de evaluare a populaţiei de urşi, servicii care nu au mai fost cumpărate sau achiziţionate în ultimii cinci ani.

„Este primul şi cel mai important pas. Pentru a merge mai departe cu strategia, trebuie să vedem exact unde stăm cu populaţia de urşi. Dacă este o evoluţie pozitivă ca număr de exemplare sau este o evoluţie degresivă, pentru că problema cea mai mare la nivel european este să asigurăm pentru această specie o stare favorabilă de conservare. Deci, starea favorabilă de conservare în România cu siguranţă este asigurată în momentul în care apar din an în an, de la an la an alte judeţe unde ursul ca specie se simte perfect şi se dezvoltă”, a declarat demnitarul.

Tanczos Barna a spus că, în ultimii ani, Ministerul Mediului, în afară de o aprobare de strategie în 2018 şi două cote aprobate de câte 140 de exemplare pentru extragere sau relocare, „nu a făcut mare lucru”.

„Mai mult, din 2016 s-a retras practic din intervenţie şi din managementul acestei specii”, a mai spus Tanczos Barna.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.