Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Ministrul Agriculturii pasează responsabilitatea neregulilor din piețe

Ministrul Agriculturii pasează responsabilitatea neregulilor din piețe

de L M

Legumele de import vândute ca fiind românești nu este treaba Ministerului Agriculturii, susține ministrul de resort, Adrian Oros, care consideră că vina ar fi mai mult a presei, pentru că întreține acest subiect. Pentru rezolvarea problemei, ministrul ar sprijini echipe mixte de control, din care să facă parte și experți din cadrul Ministerului Agriculturii. Nu se știe dacă a propus Guvernului așa ceva sau a fost întrebat despre o astfel de soluție, pentru că a ocolit să spună clar.

În ultimul timp, sunt tot mai multe semnale precum că legume și fructe de import sunt amestecte cu produse autohtone și sunt vândute ca fiind românești, pentru că așa sunt mai vandabile. Situația a produs mari nemulțumiri producătorilor români, care reclamă faptul că autoritățile, în special Ministerul Agriculturii, nu fac nimic.

„De piaţa neagră se ocupă alte instituţii, Ministerul Agriculturii face strategii alături de formele asociative pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultură, dar şi pentru diverse forme de sprijin, atât pentru bani europeni, cât şi din bani de la bugetul naţional. Sigur, este de dorit ca, dacă se opreşte această piaţă neagră a legumelor, atunci şi sprijinul care vine din partea statului prin Ministerul Agriculturii să aibă un efect mult mai bun”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, marți, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, „de fraudă și de etichetare incorectă se ocupă alte instituții”. Ministrul a precizat că, dacă se vor face echipe comune, și specialiștii din minister vor participa la controale; singuri, „nu prea au atribuții”, a declarat ministrul.

Așa că, „dacă se va dori și se vor face niște controale susținute și o campanie susținută din partea presei” s-ar putea obține rezultatele așteptate. Potrivit demnitarului, „fenomenul nu este de ieri, nu este de anul trecut, este dintotdeauna”.

Numai că, puțin mai târziu, ministrul Agriculturii susține că „nu se știe care este dimenisunea acestui fenomen. Apare din cand în când, rar, foarte rar. Apare așa, câte un reportaj, după care dispare subiectul”, a declarat ministrul în cadrul conferinței.

Bani pentru legume

În tot acest iureș al declarațiilor contradictorii apare și vestea bună a subvențiilor ce vor fi plătite și în acest an.

„Trebuie ştiut că, pe lângă acest program de minimis (n.r. – legume în spaţii protejate, fostul Program Tomata), există sprijinul cuplat vegetal – 4.600 euro/ha, iar în luna septembrie vom lansa măsura 4.1 cu o sub-măsură distinctă pentru legumicultură. Sunt 100 de milioane de euro în următorii doi ani pentru construcţia de sere şi solarii şi 50 de milioane de euro pentru depozitare şi procesare doar pentru legumicultură şi cartofi. Iată că în următorii doi ani toţi cei care doresc să facă sere şi solarii sau depozite şi procesare au această posibilitate să acceseze cele 150 de milioane de euro. Sigur că aici încercăm să încurajăm cooperativele şi membrii cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare. Acest lucru, practic, va duce la o formă de organizare care să le permită să funcţioneze pe piaţă, astfel încât să aibă o producţie predictibilă cu nişte contracte ca să le confere posibilitatea de a-şi desface şi de a-şi vinde toată producţia. Despre asta este vorba: o relaţie contractuală, astfel încât să ai o producţie vandabilă şi la un preţ de cost şi de vânzare cunoscut înainte”, a spus ministrul Agriculturii.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.