Acasă MediuDezvoltare Durabila Dorințe agricole la rectificarea bugetară

Dorințe agricole la rectificarea bugetară

de L M

Ministerul Agriculturii a cerut, pentru rectificarea bugetară, peste 8 miliarde de lei, dar nu toți banii pentru anul acesta. Suma este foarte mare, dar ministrul Oros susține că a cerut fonduri pentru toate problemele pe care le are de rezolvat și pentru care are fundamentare. Vrea bani și pentru plata despăgubirilor la pagubele produse de secetă mculturilor înființate în primăvara 2020, bani promiși în campania electorală, dar care nu au ajuns niciodată la fermieri. Când a fost vorba să detalieze, ministrul s-a supărat și a părăsit conferința.

„Noi am cerut şi am fundament şi am trimis săptămâna trecută către Ministerul Finanţelor sumele necesare pentru a fi suplimentate la rectificarea bugetară, atât credite de angajament cât şi credite bugetare”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, marți, într-o conferință de presă.

„Şi aici am cerut atât pentru ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal, dar şi în sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină pentru trimestrul II şi III, sumele necesare obligaţiilor de plată pentru titlurile executorii în sarcina APIA, schemele de ajutor de stat pentru menţinerea şi înfiinţarea registrelor genealogice. Avem nevoie pentru cele două programe de reproducţie pentru suine şi incubaţie şi creştere în sectorul avicol”, a spus ministrul.

„Am cerut, de asemenea, 1,8 miliarde de lei şi pentru plata pagubelor culturilor înfiinţate în primăvara anului 2020 afectate de seceta pedoclimatică şi 32 de milioane de lei pentru a suplimenta bugetul sistemului naţional antigrindină. Anul acesta a fost activitate acolo şi va continua să fie mult mai intensă. Este nevoie să suplimentăm atât pe partea de investiţii, cât şi pe partea de funcţionare a acestui sistem antigrindină. În total noi am cerut credite de angajament – 4,6 miliarde de lei şi credite bugetare – 3,5 miliarde de lei”, a precizat Adrian Oros.

Aceste sume sunt ceea ce „și-ar dori” ministrul, dar totul depinde de ce disponibilități există. „Cu siguranţă că fiecare minister va cere pentru tot ceea ce consideră că este necesar, dar noi am încercat să fundamentăm fiecare din această sumă şi să explicăm care este noima pentru care cerem aceste sume”, a adăugat Oros.

În centrul atenției a fost suma pentru despăgubiri. La sfârșitul anului trecut, valoarea despăgubirilor fusese calculată la aproximativ un miliard de lei, numai că, acum este vorba de 80% în plus. Întrebat de unde această creștere a sumei, ministrul a precizat că s-au făcut calcule pentru acoperirea a 40% din pagubele înregistrate.

Ministrul a spus că aceste despăgubiri ar putea fi plătite din fonduri credite bugetare și de angajament. Mai exact, sumele ar putea fi plătite din bugetul acestui an (n.r. – credite bugetare) sau din bugetele anilor viitori (n.r. – credite de angajament). Înaltul oficial nu a putut da detalii despre modul în care vor fi achitate despăgubirile, a ocolit răspunsul la întrebarea privind suma ce ar putea fi achitată prin credite bugetare, adică anul acesta. Când i s-au cerut detalii, s-a supărat și a părăsit conferința.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.