Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Dezastrul agriculturii din 2020 în date INS

Dezastrul agriculturii din 2020 în date INS

de L M

Seceta de anul trecut a „dijmuit” serios valoarea producției agricole, ce vină fiind rezultatele producției vegetale, potrivit Institutului Național de Statistică. Intereant este faptul că, deși a fost secetă și criză sanitară, producția zootehnică fiind foarte puțin afectată.

Valoarea producţiei agricole a scăzut cu 15,4% în 2020, pe fondul unui declin de 21,5% al producţiei vegetale şi al unor scăderi de 1,2% consemnate atât de producţia animală cât şi de serviciile agricole, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

Valoarea producţiei ramurii agricole s-a cifrat la 81,4 miliarde de lei preţuri curente, în condiţiile realizării unei producţii vegetale de 52,8 miliarde de lei şi unei producţii animale de 26,7 miliarde de lei. Valoarea serviciilor agricole a fost de 1,8 miliarde de lei.

„În anul 2020, structura valorii producţiei ramurii agricole a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent. Ponderea producţiei vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 5,1% în scădere faţă de anul anterior, producţia animală de 32,9%, cu 4,9 % în creştere faţă de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%”, se arată într-un comunict de presă al INS.

În ceea ce priveşte producţia vegetală în anul 2020, pe principalele grupe de culturi, creşteri ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la legume, inclusiv pepeni (+4,2%), fructe şi struguri (+3,6%), plante de nutreţ (+1,2%) şi la cartofi (+1,0 %) iar scăderi la cereale (-7,6%), alte grupe de produse (- 1,6%) şi plante uleioase (-0,8%).

Structura valorii producţiei animale în anul 2020, pe principalele specii şi grupe de produse, prezintă creşteri ale ponderilor valorii producţiei la ovine şi caprine (+0,7%), produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,6%), bovine (+0,4%) şi alte grupe de produse (+0,2%) şi scăderi la păsări (-1,4%) şi porcine (-0,5%%).

INS precizează că producţia ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind „Conturile Economice pentru Agricultură” şi cuprinde: valoarea tuturor producţiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producţiei de vin obţinută în unităţile agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie) şi valoarea serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate. Această producţie nu cuprinde: valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările care se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare.

În plus, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă. Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (exemplu producerea brânzeturilor în ferma zootehnică).

Producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază (preţurile la producător la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.