Acasă Focus Agricol Agricultura învață Mediul să lucreze cu proiecte multe și scumpe

Agricultura învață Mediul să lucreze cu proiecte multe și scumpe

de Focus Agricol

Ministrul Mediului, oricare ar fi el, a băgat de seamă, în cele din urmă, că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu funcționează bine, fiind într-un cvasiblocaj perpetuu. Scuza constantă – numărul mic de personal. Actualul ministru al Mediului a apelat la experiența altei instituții a statului, AFIR, care să învețe AFM cum se lucrează cu fonduri mari și proiecte multe.

La nivelul conducerilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a luat decizia ca AFIR (n.r. – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) să sprijine AFM în creșterea capacitații instituționale. Vineri, miniștrii Barna Tánczos și Adrian Oros au semnat, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un protocol de colaborare în acest sens, a anunțat Ministerul Mediului pe pagina sa de Facebook.

Potrivit postării, Ministerul Mediului a apelat la experiența AFIR pentru că, în ultimii ani, a derulat și implementat sute de proiecte finanțate din fonduri europene. „Acest succes se datorează, în bună măsură, sistemului informatic dezvoltat de AFIR pentru managementul proiectelor, precum și procedurilor de evaluare cu eficiență dovedită”, precizează Ministerul Mediului.

„Pe de altă parte, Administratia Fondului pentru Mediu, instituție care nu a beneficiat de o reformă în acest domeniu, face față cu greu numărului mare de proiecte și are nevoie stringentă de un update tehnologic și procedural”, susține postarea.

„Vrem să importăm modelul de succes al AFIR și la AFM. Vedem un interes din ce în ce mai mare în rândul beneficiarilor pentru proiectele de mediu. Mai mult, în curând, AFM ar putea deveni operatorul programelor de mediu finanțate prin PNRR, iar instituția nu este astăzi pregătită să gestioneze un număr atât de mare de proiecte. Colegii de la MADR și AFIR ne vor sprijini să depășim acest neajuns și să creștem capacitatea de lucru la nivelul AFM”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Prin derularea acestui Protocol, AFM vizează îmbunătățirea absorbției de fonduri europene, elaborarea unor proceduri de lucru simplificate și asigurarea suportului informatic în implementarea proiectelor gestionate de către AFM.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.