Acasă Stiri internationaleEuropa Subvenții COVID pentru crescătorii de vaci

Subvenții COVID pentru crescătorii de vaci

de Focus Agricol

Crescătorii de bovine vor beneficia în acest an de o schemă de ajutor de stat, în valoare de peste 225,5 milioane de lei, pentru susţinerea activităţii în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. De fapt, este vorba de subvenția pe care statul o aloca crescătorilor de bovine din bugetul de stat, dar regula UE spune că trebuie să se țină seama de datele din 2013, astfel că ajungeau bani și lacei care nu mai aveau animale. Iar sub forma unui ajutor COVID, fondurile vor fi distribuite strict numai celor cu animale. Măsura a fost joi de Executiv, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Prin prezentul act normativ se instituie o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19, valabilă până la data de 31 decembrie 2021, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie. Beneficiarii sunt crescătorii care deţin animale din speciile bovine respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice”, se arată în comunicatul MADR.

Condiţiile de eligibilitate pentru obţinerea sprijinului sunt: deţinerea a minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, înregistrate în RNE; producerea şi valorificarea laptelui în luna ianuarie 2021; suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 225.000 euro.

Din valoarea totală a schemei de ajutor de 225.537.713,79 lei, pentru efectivul de bovine se alocă 182.708.014,97 lei, iar pentru cantitatea de lapte 42.829.698,82 lei. Sumele se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Perioada de depunere va fi de 30 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare ordonanţei de urgenţă adoptate joi.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.