Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Tanczos: Ministerul Mediului a fost un fel de bau bau pentru agricultură

Tanczos: Ministerul Mediului a fost un fel de bau bau pentru agricultură

de Focus Agricol

Măsurile de protecția mediului nu trebuie privite ca sperietori pentru agricultură, a susținut ministrul Mediului, Barna Tanczos, la Gala Fermierilor Români organizată de PriaEvents. De altfel, ministrul a anunțat că politica pe care vrea să o promoveze este pro-fermier, dând ca exemplu Ghidul de bune practici pe care Ministerul Mediului l-a aprobat anul acesta. PriaEvents a organizat Gala Fermierilor Români.

„Provocările sunt din ce în ce mai mari”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, joi, 27 mai 2021, la Gala Fermierilor Români organizată de PriaEvents. „Și protestul de ieri (n.r. – miercuri) al agricultorilor are menirea de a arăta importanța agriculturii și a mediului și asupra problemelor cu care se confruntă agricultorii zi de zi”, susține demnitarul.

„Ministerul Mediului a fost un fel de bau-bau pentru agricultură. Trebuie să înțelegem și această perspectivă asupra protecției mediului. Trebuie să fim conștienți că agricultura are o importanță mare asupra mediului. Când nu sunt respectate anumite reguli, agricultura dăunează sau ar putea să dăuneze. Putem avea poluarea aerului, a apelor, a solului, din cauza deșeurilor din agricultură”, a punctat Tanczos.

„Ministerul Mediului trebuie să vină în spriinul fermierilor cu măsuri și cu prezentarea pe înțelesul tuturor a condițiilor care trebuie respectate sau cu măsuri ce trebuie luate pentru a proteja mediul. Asta am încercat și noi. Anul acesta am aprobat Ghidul de bune practici. Am încercat o altă abordare, pro-fermier”, a ținut să puncteze ministrul Mediului.

El a dat ca exemplu gunoiul de grajd, care este „o provocare foarte, foarte mare pentru România. Modul în care vom gestiona problema va avea impact internațional. Va fi nevoie de efort pentru continuarea construirii de platforme pentru gunoiul de grajd”, a spus oficialul, care a precizat că va fi continuat proiectul cu Banca Mondială ce vizează construirea de platforme pentru gunoiul de grajd, dar la care se vor adăuga fonduri din PNRR. Ministrul vrea 200 milioane de euro din acest program pentru rezolvarea problemei generate de gunoiul de grajd. „Iar Ministerul Mediului va finanța, punctual, platforme pentru ferme medii și mici acolo unde nu se poate altfel. Tot prin PNRR se intenționează finanțarea de instalații de biogaz. Vor fi utile pentru antreprenori, utile și pentru mediu”, a completat ministrul Mediului.

Pria Gala Fermierilor din România a reunit comunitatea agricolă românească, premiile acordate având menirea de a recunoaște și recompensa excelența, de a încuraja inovarea și crearea unui mediu de lucru care să inspire creativitatea, calitatea, seriozitatea și schimbul de bune practici. „Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură”, se arată în comunicatul de presă al organizatorilor.

„În cadrul evenimentului au dezbătut alături de fermieri, autorități si companii conexe și au găsit cele mai bune soluții pentru aceste momente de încercare, dar au descoperit și oportunitățile pe care le pot avea și, de asemenea, au pus fermierii în legătură cu finanțatorii si supermarketurile și au găsit soluțiile de colaborare”, precizează documentul.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.