Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Negocieri dure la Consiliul miniștrilor Agriculturii pe subvențiile UE

Negocieri dure la Consiliul miniștrilor Agriculturii pe subvențiile UE

de Focus Agricol

Lucrările Consiliului miniștrilor Agriculturii din UE nu se anunță chiar de bun augur pentru România, dacă luăm în calcul faptul că se preconizează decizii care nu sunt în concordanță cu interesele naționale anunțate de autorități. La acest Consiliu se discută subvențiile din următorii ani și nivelul investițiilor de mediu în agricultură, valori extrem de importante pentru țara noastră.

„Mă aflu pentru a doua zi la Consiliul de miniştri, la Bruxelles. Pe ordinea de zi se află continuarea discuţiilor ce vizează reforma PAC post 2020. În dimineaţa primei zile, Consiliul a organizat o dezbatere despre pachetul de reformă al PAC, pe baza informaţiilor furnizate de Preşedinţie şi de Comisie cu privire la negocierile în curs cu Parlamentul European. În cadrul sesiunii prezidate de ministrul portughez pentru agricultură, Maria do Ceu Antunes, au fost furnizate miniştrilor o serie de propuneri de compromis, inclusiv în ceea ce priveşte condiţionalitatea socială. România nu susţine propunerea Parlamentului European ca 30% din alocarea aferentă intervenţiilor pentru investiţii sa fie destinată obiectivelor de mediu şi climă. Considerăm că sunt suficiente pârghii pentru atingerea obiectivelor de mediu şi climă în pilonul II şi pilonul I, astfel încât statele membre să îşi menţină flexibilitatea în stabilirea tipologiilor de investiţii în funcţie de nevoile specifice”, a scris joi, pe Facebook, Adrian Oros.

Ministrul Oros a ținut să precizeze, încă o dată, poziția României cu privire la subvenții. „Țara noastră respinge plafoanele de 1 milion de euro la investiții din FEADR și 500.000 euro la plăți directe, precum și luarea în considerare a doar 50% din costurile salariale la stabilirea plafonului per fermă”, a arătat demnitarul.

„În ceea ce privește propunerile pre-alocărilor pentru mediu, România este de acord ca toate pre-alocările să fie ulterioare realizării transferurilor între cele două fonduri, iar în eventualitatea creșterii procentului FEADR alocat pentru mediu și climă, peste 30%, țara noastră consideră că trebuie incluse în calcul atât contribuțiile aferente zonelor cu constrângeri naturale cât și bunăstarea animalelor, ambele în procent de 100%”, a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, România susține continuarea acordării ANT (n.r. – ajutor național tranzitoriu) și a Sprijinului cuplat voluntar pentru o listă a produselor eligibile care va fi stabilită de fiecare țară în funcție de specific.

Oficialul român se află la Reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii, care se desfăşoară Bruxelles, în perioada 26-27 mai 2021.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.