Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Varianta oficială. Irigațiile din PNRR nu pier, trec la alte fonduri

Varianta oficială. Irigațiile din PNRR nu pier, trec la alte fonduri

de Focus Agricol

România nu a renunţat la irigaţii, doar că proiectele prezentate nu mai erau de actualitate, a declarat, miercuri, vicepremierul Dan Barna. Și ca să îndulească situația, oficialul a dat asigurări că se vor găsi soluţii de finanţare a unor proiecte mai moderne şi mai adaptate actualelor tehnologii pentru agricultură din celelalte fonduri europene de care ţara noastră beneficiază în perioada următoare.

„Tocmai există o alocare importantă, sunt 300 de milioane. (…) Sumele acelea foarte mari despre care s-a discutat iniţial erau în perspectiva unei anvelope de 40 de miliarde gândită doar ca primă propunere de negociere cu Comisia Europeană, pentru a vedea care proiecte sunt susţinute şi care proiecte nu îndeplinesc acea cerinţă foarte importantă la nivelul Uniunii Europene de a nu afecta semnificativ mediul. Este una dintre condiţiile care trebuie să se aplice oricăror proiecte pe care UE doreşte şi acceptă să le finanţeze şi, din această perspectivă, într-adevăr, proiectele de irigaţie care au fost propuse erau uzate moral, nu mai erau de actualitate în niciun stat european. (…) În cadrul PNRR-ului sunt eligibile doar proiecte care pot fi finalizate până în 2026. În momentul în care în faza de negocieri tu nu ai nici măcar un studiu de fezabilitate, adică n-ai nicio soluţie tehnică, evident că ele nu se pot regăsi în cuprinsul programului, pentru că doar pregătirea proiectului ar mai lua un an sau doi”, a explicat Barna, la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

Întrebat dacă s-ar impune demisia ministrului Agriculturii, el a susţinut că „nu este vorba de demisii”.

„S-au discutat propuneri şi variante de intervenţie în cadrul acestui program. În zona de agricultură avem partea aceasta de program legată de managementul apei. (…) În rest, lucrurile, aşa cum au rezultat, vin din negocieri foarte specifice. Nu este vorba de demisii, este rezultatul unei negocieri. La nivel european s-a spus foarte clar: zona aceasta de irigaţii, aşa cum o vede România, cu canale deschise, în care se pierde foarte multă apă (…) nu poate fi acceptată. Dacă vom fi capabili în anii următori să dezvoltăm alte tipuri intervenţii pe zona de irigaţii, evident că sunt resurse şi fonduri de coeziune şi în fondurile care vin pe Politica agricolă comună. (…) Se vor găsi soluţii de finanţare a unor proiecte mai moderne şi mai adaptate actualelor tehnologii pentru zona de agricultură din celelalte fonduri europene de care România beneficiază în perioada următoare şi ca urmare a votului de azi din Parlament. Faptul că nu se regăseşte în PNRR această componentă, nu înseamnă că România a renunţat la zona de irigaţii”, a detaliat liderul USR PLUS.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.