Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Protest cu tractoare la Parlament

Protest cu tractoare la Parlament

de Focus Agricol

Guvernul Cîțu s-a confruntat cu prima manifestare de protest, și asta chiar în ziua în care prezenta în Parlament Planul Național de Relansare și Reziliență, unde nici acolo nu era într-o situație confortabilă. Iar protestul a venit din partea agricultorilor reuniți în Asociația Forța Fermierilor, nemulțimiți de politicile promovate de Ministerul Agriculturii sau, mai exact, de lipsa acestora.

Fermieri reuniți în Asociația Forța Fermierilor au trecut, miercuri, 26 mai 2021, la proteste la Parlament, ca să atragă atenția asupra situației extrem de dificile prin care trece agricultura. Seceta de anul trecut, subfinanțarea sectorului și incoerența politicilor publice, acolo unde ele există, i-a făcut pe agricultori să-și ia tractoarele și să mărșăluiască prin jurul Parlamentului.

Fermierii au acuzat faptul că Guvernul nu a plătit despăgubirile la secetă așa cum a promis în campania electorală, mai ales că banii erau absolut necesari pentru reluarea producției în această primăvară. Subvențiile au fost mult reduse, iar programe de finanțare, precum Tomata, au fost pur și simplu desființate. Iar mult anunțatele investiții în sistemul de irigații au dispărut din Planul Național de Relansare și Reziliență.

„Acest protest este al tuturor fermierilor români, fie că sunt din sectorul vegetal, fie că sunt din zootehnie. Subfinanțarea cronică a agriculturii este o problemă la nivel întregii țări. Vorbim de securitatea alimentară a României și de viitorul satului românesc. Toți fermierii care doresc să vină la acest protest sunt bineveniți, este important ca mediul asociativ din agricultură să vorbească pe o singură voce. Am ales ca loc al protestului Palatul Parlamentului pentru că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, conform Constituției. Iar acești fermieri, cărora le-a ajuns cuțitul la os, sunt parte a poporului român, și hrănesc acest popor, iar semnalul lor de alarmă trebuie ascultat și, mai departe, găsite soluții pentru rezolvarea problemelor din agricultură”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, conform unui comunicat de presă al asociației.

Asociația Forța Fermierilor a organizat, în 18 și 22 februarie 2021, două acțiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii pentru a protesta public împotriva neincluderii în Legea Bugetului de Stat din acest an a despăgubirilor de secetă, în ciuda promisiunilor repetate ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Guvernul, reprezentanții puterii nu au reacționat la protestul fermierilor; în schimb, au avut parte de atenția unor parlamentari dinopoziție.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, şi senatorul PSD Paul Stănescu au discutat cu fermierii care protestau în Parcul Izvor, în faţa Parlamentului, şi le-au transmis un mesaj de susţinere, cerându-le, totodată, să vină în comisiile de specialitate cu un plan de măsuri pentru sprijinirea agricultorilor români.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.