Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala AgriBusiness 4.0, între digitalizare și Green Deal

AgriBusiness 4.0, între digitalizare și Green Deal

de Focus Agricol

Pactul Verde European (Green Deal) și digitizarea au fost principalele subiecte ale dezbaterilor de la Virtual Agro Fair AgriBusiness 4.0, manifestare organizată de Godmother. Concluzia participanților a fost că amândouă vor schimba major modul în care se va face agricultură în viitor.

„Discutăm de 3 ani despre noile politici agricole comune și nu am ajuns la un consens în ceea ce privește tranziția agro-ecologică”, a declarat Margaret Bateson – Missen, head of Unit DG Agri, Comisia Europeană, vineri, în cadrul Virtual Agro Fair AgriBusiness 4.0. Țintele avute în vedere în cadrul eco-condiționalităților sunt extrem de ambițioase, ceea ce ar putea aduce atingere profitabilității producțiilor. „Este clar că trebuie să avem tranziție până în 2023. Acum se negociază, dar vom ajunge la un consens mai devreme sau mai târziu”, susține oficialul de la Bruxelles.

Pentru Margaret Bateson – Missen, Pactul Verde European are mult mai multe valențe decât cele strict referitoare la măsurile directe de protecția mediului. Potrivit acesteia, partea de digitizare are foarte mare importanță în activitatea fermierilor.

Oficialul de la DG Agri a precizat un lucru important în economia Green Deal. „Fermierii sunt foarte importanți pentru Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește producția agricolă, cât și pentru faptul că ei au capacitatea agricolă de a capta CO2 în sol. (…) Fermierii vor fi ajutați, dar ajutorul depinde de îndeplinirea unor condiții”, a completat Margaret Bateson – Missen.

Bani de la Finanțe pentru subvenții

„Planul Național Strategic (PNS) este în analiză. În prezent, ne concentrăm pe perioada de tranziție ca să lansăm sesiunile de depunere de proiecte din acest an”, a declarat Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. PNS este „moștenitorul” Programului Național de Dezvoltare Rurală, dar, regulamentele comunitare ce stau la baza elaborării PNS nu sunt definitivate încă, pentru că statele membre nu au convenit asupra unor aspecte destul de sensibile, precum cele referitoare la eco-condiționalități.

Cât privește ajutorul de stat în sectorul legumicol, oficialul de la Ministerul Agriculturii a dat asigurări că acesta va continua. „Ministerul Finanțelor Publice și-a dat avizul pentru acest program”, a spus Marius Micu. Până acum, a funcționat Programul Tomata, dar acesta a fost stopat, autoritățile anunțând că acesta va fi „ajustat” pentru a răspunde cât mai bine solicitărilor fermierilor, care ar fi dorit ca subvențiile să fie acordate și pentru alte culturi din spații protejate, nu numai pentru roșii.

„Acum ne gândim cum să punem în practică (n.r. – subvenționarea culturilor din spații protejate, sere și solarii). Programul inițial a fost gândit pentru culturile din ciclul I. Să vedem cum procedăm”, a completat secretarul de stat Marius Micu.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.