Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Uniunea Salvăm Țăranul Român cere ajutorul ministrului Finanțelor

Uniunea Salvăm Țăranul Român cere ajutorul ministrului Finanțelor

de Focus Agricol

Micii fermieri au ajuns să se roage de ministrul de Finanțe ca să dea drumul la programul de subvenționare a legumelor din sere și solarii, „moștenitorul” Programului Tomata. La această dată, în anii anteriori, aproape se termina perioada de depunere a cererilor; acum, nici nu a apărut cadrul legal pentru derularea programului. Uniunea Salvăm Țăranul Român atrage atenția că situația producătorilor

Uniunea Salvăm Țăranul Român a solicitat ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, urgentarea aprobării proiectului de HG pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, hotărâre care se află în procedura de avizare, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii.

„Micii producători agricoli au nevoie urgentă de finanțare pentru a putea fi competitivi pe piața internă și nu numai. Deși sumele au fost reduse, acestea sunt mai mult decât necesare producătorilor agricoli”, susține comunicatul.

„Producătorii agricoli așteaptă cu deosebit interes hotărârea de Guvern; deși organizațiile profesionale au fost consultate la elaborarea acesteia în cursul lunii martie 2021, aprobarea acesteia întârzie nejustificat de mult”, atrag atenția legumicultorii. „Totodată atragem atenția asupra faptului că fără o predictibilitate privind finanțarea și sprijinul acordat de Guvern, producătorii agricoli nu vor putea să înființeze culturile eligibile la ajutorul de minimis. Vă solicităm să aveți în vedere faptul că sumele au fost mult diminuate prin comparație cu anul trecut precum și faptul că sprijinul acordat producătorilor mici și medii pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID 19 au fost insignifiante, prin comparație cu compensațiile acordate de alte state sau în alte sectoare agricole. Mai mult anul 2020 a fost un an cât se poate de capricios, ce a debuta cu îngheț timpuriu urmat de inundații și mai apoi de secetă pedologică fapt ce a afectat producătorii de legume în spații protejate mici și medii”, spune Uniunea.

„Față de aspectele prezentate considerăm că este justificată solicitarea noastră de urgentare a avizării Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.