Acasă Focus Agricol Producţia de rapiţă depăşeşte 1 milion tone

Producţia de rapiţă depăşeşte 1 milion tone

de Focus Agricol

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează pentru România o revenire a producției de rapiță peste pragul de 1 milion de tone, cantitate atinsă în 2016, 2017 și 2018. Mai exact, analiștii americani prognozează o producție totală de 1,4 milioane de tone, cea mai mare din 2018 încoace, în condițiile în care 2017 și 2018 au fost an cu recorduri la această cultură, fermierii obținând peste 1,6 milioane de tone.

Dacă prognoza USDA se va concretiza, țara noastră va fi al patrulea cel mai mare producător european, după Germania și Franța, cu o producție prognozată la 3,5 milioane de tone și, respectiv, 3,2 milioane de tone. Polonia, al treilea mare producător, ar putea produce 2,7 milioane de tone.

În 2020, în unul dintre cei mai slabi ani agricoli pentru țara noastră, fermierii locali au realizat 728,1 mii tone de rapiță, fiind al șaptelea producător în ierarhia europeană.

“România se așteaptă la o creștere a suprafeței însămânțate cu rapiță, datorită randamentelor mai mari în raport cu alte culturi. (…) Mare parte a primăverii, a existat o umiditate favorabilă în sol în Polonia și România, precum și în alte zone din Europa Centrală”, explică analiștii americani, potrivit Economica.net.

Producția de rapiță a UE estimată de analiștii USDA va fi în anul 2021/22 de 16,6 milioane de tone, cu 0,4 tone peste recolta de anul trecut, dar cu 6 procente sub media ultimilor cinci ani.

În ceea ce privește suprafața cultivată, aceasta a crescut cu 35.000 de hectare comparativ cu 2020, până la un total de 5,2 milioane de hectare. Raportat la media ultimilor cinci ani, fermierii europeni au cultivat cu 10% mai puțin teren. Randamentul este prognozat la 3,19 tone la hectar, în creștere cu 2 procente față de anul trecut și cu 4 procente mai mult decât media pe 5 ani.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.