Acasă Stiri InterneDezvoltare rurala Industria avicolă, între creșterea exporturilor și gripa aviară

Industria avicolă, între creșterea exporturilor și gripa aviară

de Focus Agricol

Industria avicolă din România pare să fie fără de noroc. Nici nu începuse să se pună cât decât pe piciore, că a și început să încaseze lovituri. Ani de zile, producătorii din industria de profil s-au plâns de concurența neloială făcută de importurile făcute la prețuri neverosimil de mici. În ultimul timp, se cam inversase roata, iar România a ajuns să exporte semnificativ în Polonia de unde, nu demult, veneau cantități uriașe de carne de pui. Numai că, în urmă cu câteva zile, într-o fermă din România a fost înregistrat un focar de gripă aviară, care s-a și extins.

După ani în care piața de pasăre din România a fost inundată cu importuri din Polonia, există un flux invers în comerțul dintre cele două țări, anunță EuroMeatNews. În prezent, România exportă volume mari de păsări de curte pe piața poloneză din cauza impactului gripei aviare asupra sectorului. „Până anul trecut, am asistat la o concurență puternică pe piața internă din partea producătorilor polonezi de păsări de curte. Cu toate acestea, începând din acest an exportăm volume mari de păsări de curte în Polonia după ce focarele de gripă aviară și gestionarea deficitară din anul trecut a crescut taxă asupra industriei poloneze de păsări de curte”, spune Mary Pană, președintele Asociației Române a Crescătorilor și Exportatorilor de Animale (ACEBOP).

În 2020, criza coronavirusului și întreruperile din comerț au forțat producătorii polonezi de păsări să inunde piețele cu produse vândute sub prețul de producție. Drept urmare, multe unități s-au închis și cele care încă produc sunt confruntate cu gripa aviară ce se manifestă din plin.

„Cel mai mare producător de păsări din UE se luptă în prezent cu 262 de focare de gripă aviară, cel mai mare număr înregistrat vreodată în țară. Peste șase milioane de păsări au fost eutanasiate într-un efort de prevenire a răspândirii bolii”, spune EuroMeatNews. Pentru a-și onora comenzile de la clienți externi, producătorii polonezi sunt acum obligați să importe carne de pui din alte state membre ale UE, precum România. „Pe de o parte, este benefic producătorilor noștri, având în vedere faptul că România are o rată de autosuficiență la păsări de curte de 116%. Ca urmare a surplusului existent pe piața internă, am văzut piese de mare valoare, cum ar fi pieptul de pui transformat în cârnați. Pe de altă parte, ar trebui să încercăm să deschidem piețe terțe și să obținem un preț mai bun pentru produsele noastre din carne de pasăre, în loc să folosim Polonia ca mijloc în comerțul internațional”,  susținut Mary Pană.

Lovitura gripei aviare

N-a trecut mult și România a înregistrat primul focar de gripă aviară într-o fermă comercială, care s-a și răspândit. Pe 6 mai 2021, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a trecut la măsurile standard, de la eurtanasierea păsărilor și incinerarea lor și până la delimitarea zonelor de protecție de 3 km în jurul focarului.

ANSVSA anunță că, în prezent, se înregistrează a creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.