Acasă Focus Agricol Profitabilitatea culturilor timpurii

Profitabilitatea culturilor timpurii

de Focus Agricol

Prețurile cu care sunt valorificate legumele în această perioadă sunt mai atractive pentru fermieri, semn că investițiile în producțiile timpurii dau rezultate, susține directorul general adjunct al Malagrow, Csaba Éber. Iar rezultatele profitabile, fără mari investiții, încep cu folosirea unor suplimente și stimulatori care duc la culturi timpurii și de calitate.

În comparație cu anii trecuți recoltele timpurii de legume sunt răsplătite mai bine în România, ceea ce arată că investiția în producția profesională, intensivă este profitabilă, declară Csaba Éber, directorul general adjunct al Malagrow, potrivit unui comunicat de presă al companiei. El crede că „primul pas” în investițiile fără aport mare de capital este asigurarea suplimentelor de substanțe nutritive moderne și stimularea dezvoltării culturilor care prin fructul timpuriu de calitate pot aduce producătorilor un surplus substanțial de venituri.

Prețurile legumelor de pe piața de legume din România au atins un nivel relativ bun, mai ales în cazul produselor recoltate timpuriu din ferme care practică agricultura intensivă. „Prețurile actuale pentru roșii timpurii sau cartofi noi confirmă din nou că merită să ne orientăm spre producția intensivă, profesională în horticultură”, este de părere Csaba Éber.

Horticultura din România s-a dezvoltat substanțial în ultimii ani, iar avantajele evidente, vizibile pe piața legumelor configurează o accelerare a procesului de dezvoltare în viitorul apropiat. Comunitatea de fermieri români relativ tânără în comparație cu cele din Europa este deschisă spre inovare și a recunoscut destul de rapid oportunitățile de piață oferite de culturile timpurii de legume. „Cei care reușesc să scoată la vânzare legume de calitate în cantitate substanțială înainte de începerea sezonului obișnuit vor avea un venit considerabil încă din prima jumătate a anului. Iar tehnologia aplicată, cum ar fi cultura în sere cu folie, utilizarea profesională a biostimulatorilor și irigația țintită în cea de-a doua jumătate a anului va prelungi cu siguranță sezonul de cultivare. Cultivatorii care utilizează aceste tehnologii vor avea venituri pe toată perioada, de la începutul primăverii până la jumătatea toamnei. În plus, ei vor obține prețuri mai bune pentru produsele lor la începutul și finalul sezonului”, a explicat Csaba Éber, care este de părere că modelul arătat devine tot mai popular printre cultivatorii din România.

Siguranța culturilor

Randamentul financiar al cultivării produselor depinde de mai mulți factori, dar cel mai bun lucru pe care-l pot face cultivatorii este sporirea siguranței culturii. Trebuie prevenite oscilațiile prea mari de la un an la altul, pentru că succesul financiar al producției nu poate fi dependent de factori imprevizibili cum sunt condițiile meteo și prețurile. „Nu putem exclude întru totul acești factori, dar putem ameliora efectele pe care le-ar putea produce”, a spus Csaba Éber.

Una din cheile succesului stă în plantele sănătoase, puternice și rezistente. Suplimentele nutritive și stimularea proceselor de dezvoltare a plantelor sunt printre investițiile necesare în cultivarea timpurie a legumelor. În același timp sunt investiții care necesită capital financiar redus.

Stimularea dezvoltării este extrem de importantă pentru că este crucială pentru eficiența cu care pot fi valorificate substanțele nutritive aflate în sol. Utilizarea îngrășămintelor de bază este deja larg acceptată, dar se poate îmbunătăți modul lor de folosire plin planificare mai adecvată. Însă producătorii mai pregătiți și dedicați utilizează și îngrășăminte foliare speciale și microelemente, care au un rol major în obținerea unor rezultate mai bune. Biostimulatorul, reprezentând a treia treaptă a profesionalismului, îmbunătățește dezvoltarea plantelor pentru a asigura valorificarea substanțelor nutritive. „Substanțele active nevalorificate sunt de fapt risipite, iar risipa este luxul cel mai scump plătit în agricultură. Pe de altă parte, substanțele active asimilate eficient ne asigură că vom avea plante puternice și fertile chiar și în fazele timpurii. Așadar vom avea și venituri considerabile”, a adăugat directorul general adjunct al Malagrow.

Premiul Malagrow

Horticultura din România a contabilizat deja multe exemple pozitive, inovații unice. Scopul Malagrow este să le prezinte comunității de fermieri din România. „În acest scop am lansat concursul Made in Romania la care pot participa horticultorii activi care au aplicat deja metode unice, inovative proprii. Soluțiile de creștere a eficienței în producția horticolă pot fi depuse pe pagina de internet a concursului Made in Romania. La sfârșitul concursului, Malagrow va oferi premii consistente celor mai bune soluții, practici depuse în concurs”, a completat Csaba Éber.

Malagrow oferă biostimulanți extrem de performanți, îngrășăminte foliare și alte produse pentru fermierii de horticultură și distribuitorii săi din multe țări din Europa. Compania are peste 30 de ani de experiență internațională în sectorul horticol. În România, Malagrow distribuie produsele Valagro care sunt fabricate în Italia.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.