Acasă Focus Agricol Au pornit garațiile de la FNGCIMM

Au pornit garațiile de la FNGCIMM

de Focus Agricol

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a acordat primele garanții solicitate prin Programul IMM INVEST 2021 si Subprogramul AGRO IMM INVEST. Fondul consideră că programele de sprijin au avut mare succes, mai ales că peste 10.000 de firme au aplicat, din care 1.700 activează în agricultură. Suma totală solicitată de către cele 10.006 IMM este de 12,7 miliarde lei.

Primele garanții în cadrul Programului IMM INVEST 2021 au fost aprobate, ca urmare a publicării tuturor prevederilor legale necesare implementării Programului, legate de nivelul comisioanelor de risc și administrare, modelele convențiilor de lucru și mecanismul financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor în cadrul Schemei de ajutor de stat, se arată într-un comunicat de presă al FNGCIMM.

În cadrul programului IMM INVEST etapa 2021 au fost introduse noi categorii de beneficiari, precum profesiile liberale, fermierii și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie (întreprinderi care, împreună cu întreprinderile pe care le controlează și întreprinderea/intreprinderile care are/au controlul direct sau indirect asupra lor, au între 250 și 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală ce nu depășește 100 de milioane euro sau al căror bilanț anual nu depășește 86 de milioane euro), precizează comunicatul.

Fondul atrage atenția că platforma pe care întreprinzătorii se pot înscrie pentru a accesa Programul IMM Invest și subprogramul AGRO IMM INVEST (https://www.imminvest.ro) este deschisă pentru înscrieri. Pe de altă parte, potențialii beneficiari de garanții pot consulta starea propriei solicitări accesând site-ul FNGCIMM (https://www.fngcimm.ro/informatii-solicitari-garantii-imm). „Un număr record de 10.006 IMM-uri s-au înscris deja pe platforma www.imminvest.ro, din care peste 8.200 IMM-uri au aplicat pentru IMM Invest, iar peste 1.700 IMM uri au aplicat pentru Agro IMMInvest. Suma totală solicitată de către cele 10.006 companii este de 12,7 miliarde lei”, se arată în document.

„FNGCIMM IFN SA a operaționalizat primele 5 măsuri pentru mediul de afaceri din Programul de Guvernare. Acum este momentul ca întreprinzătorii care doresc să își dezvolte afacerile să se înscrie în IMM Invest și să se alăture celor peste 25.500 de IMM-uri participante în anul 2020 care au beneficiat de facilitățile pe care le oferă cel mai de succes program economic, lansat de Guvernul României”, a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

„Având în vedere solicitările pe care le-am primit din toate domeniile de activitate și din toate sectoarele economice, în ediția din acest an, am extins categoriile de beneficiari eligibili, prin includerea întreprinderior mici cu capitalizare de piața medie, a fermierilor, a profesioniștilor și a formelor de organizare a profesiilor liberale, care pot accesa acum credite de investiții și credite pentru capital de lucru, beneficiind de granturi pentru plata dobânzilor și a comisioanelor de risc și garantare. Împreună cu partenerii bancari, oferim cea mai ieftină finanțare-garantată disponibilă pe piață și în același timp, depunem toate eforturile să asigurăm cea mai rapidă infuzie de capital, la care pot apela IMM-urile. Măsurile implementate de către FNGCIMM IFN SA în cadrul Programului de Guvernare respectiv, IMM Invest – accesul la capital financiar cu un plafon de garantare de 14 miliarde lei, AgroIMM Invest – accesul fermierilor la capital financiar cu un plafon de garantare 1 miliard lei, IMM Factor – schema de garantare de către stat a creditului comercial plafon de garantare 1 miliard lei , IMM Leasing – accesul la leasing financiar, cu un plafon de garantare de 2 miliarde lei, Noua Casă – plafon de garantare 1,5 miliarde lei și OUG 37 amânarea ratelor, precum și înființarea Fondului de capital de risc pentru reziliență economică, devin pilonii de relansare a economiei românești și reprezintă răspunsul Guvernului, al Ministerului de Finanțe și al FNGCIMM IFN SA la necesitățile crizei actuale, care a adus multe provocări dar și multe oportunități de resetare a sectorului IMM și de deschidere a sistemului bancar către finanțarea economiei”, a mai spus Dumitru Nancu.

Pentru accesarea IMM INVEST sau a subprogramului AGRO IMM INVEST, beneficiarii vor putea selecta una dintre cele 22 de bănci participante: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Unicredit Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Romania, Exim Bank, OTP Bank, Banca Românească, ING Bank, First Bank, Credit Agricole Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Porsche Bank, Procredit Bank, Vista Bank, Idea Bank, Garanti Bank și Techventures Bank.

În cadrul schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM INVEST și a Subprogramului AGRO IMM INVEST, ajutorul de stat acoperă plata dobânzii datorate de beneficiarii Programului/Subprogramului pe o perioada de 8 luni de la data acordării creditului, fără a se depăși data de 30 iunie 2022, precum și valoarea integrală a comisionului de administrare și a comisionului de risc datorat pe întreaga durată de derulare a creditului garantat.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.