Acasă Focus Agricol Irigațiile nu prea au loc în PNRR

Irigațiile nu prea au loc în PNRR

de Focus Agricol

România are toate șansele să nu primească bani comunitari pentru sistemul de irigații prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ministrul Ghinea a anunțat că există divergențe la nivelul Comisiei Europene cu privire la încadrarea acestui proiect între cele posibil de finanțat prin acest Plan. Ministrul Agriculturii declară că nu se lasă. Este cea de a doua lovitură primită de agricultura României după ce proiectul privind construirea de depozite regionale a fost exclus din PNRR chiar de către autoritățile naționale.

Comisia Europeană a trimis, numai săptămâna aceasta, 100 de pagini de feedback pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, existând opinii diferite pe partea de transport şi pe irigaţii, potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, informează Agerpres. Acesta a afirmat joi că în opinia CE suma alocată pentru infrastructura de transport este prea mare, în timp ce, pe partea de irigaţii, opiniile diferă în legătură cu impactul asupra mediului.

„Am declarat chiar de la preluarea mandatului că România este o ţară care propune o alocare excepţional de mare pentru transporturi şi mai ales pentru rutier. (…) Pe irigaţii, este un element de diferenţă în legătură cu impactul asupra mediului. Este o analiză pe care o facem şi noi şi Comisia Europeană în paralel. Deocamdată avem opinii diferite pe subiectul irigaţii”, a explicat Ghinea la Digi 24. El a subliniat că, în prima variantă a planului, era o alocare mai mare pentru irigaţii, care a fost redusă tocmai ca urmare a feedback-ului iniţial de la Comisie, iar discuţia pe acest subiect continuă.

Potrivit ministrului de resort, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare.

Oros zice că nu se lasă

Proiectele incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe zona de irigaţii, în valoare 2,5 miliarde de euro, vor fi susţinute în continuare, pentru că se pliază foarte bine pe cerinţele Comisiei Europene, afirmă ministrul de resort, Adrian Oros.

„Suntem într-un contact permanent atât cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar şi cu Comisia. Noi ne susţinem proiectele în continuare, preluăm observaţiile, aducem precizări. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de ţară privind strategia de gestionare a apei şi că acest lucru se poate finanţa şi prin PNRR. Este vital, aşa cum este vital să avem investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură şi că în continuare vom merge în faţa Comisiei cu precizări tehnice: dacă acestea contribuie la obiectivele de climă şi eu sunt convins că aşa e, dacă au impact asupra corpurilor de apă, avem deja studii, am trimis precizări, dacă nu prejudiciază mediul. La toate aceste observaţii pe care CE le face noi avem răspunsuri, am propus să le trimitem şi un proiect tip ca să vadă în ce fel influenţează sau nu influenţează mediul aceste lucrări”, a declarat, joi, Oros la Digi 24, precizează Agerpres.

Ministrul susţine că a transmis Comisiei Europene că fondurile pentru irigaţii nu vor fi folosite pentru lucrări în câmp ci pentru reparaţii şi reabilitarea infrastructurii de irigaţii.

„Sunt convins că nu vor dispărea cele 2,5 miliarde de euro din PNRR. Anul trecut eram puţine ministere care vorbeam de PNRR, între timp în decembrie s-a schimbat şi abordarea Comisiei, au apărut foarte multe ministere cu proiecte proprii şi s-a diminuat suma proporţional, dar eu sunt convins că cele 2,5 miliarde o să le obţinem, pentru că vom face totul ca să le obţinem. Este nevoie de aceşti bani. Avem o decizie politică asumată”, a adăugat şeful MADR.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.