Acasă Focus Agricol Unul se scumpește în Europa

Unul se scumpește în Europa

de Focus Agricol
Untul devine tot mai scump pe piața europeană, urmare a producției tot mai scăzute. Prețul mediu la nivel european a atins cel mai mare nivel din iunie 2019, respectiv 400 de euro suta de kg.
 
Prețul mediu per 100 de kg de unt a crescut la nivelul UE, în medie, cu 34% față de perioada similară a anului trecut, până la 401 euro și atinge astfel cel mai mare nivel din iunie 2019, potrivit ultimelor date ale Comisie Europene. Aceasta în contextul în care la începutul anului, prețul mediu din Europa era de 335 de euro, cel mai mic nivel din 2018 încoace. Față de luna anterioară, majorarea este de 2,2%.

România nu raportează prețurile medii ale untului la nivel național, dar în general trendul este similar cu cel din UE, fiind aceiași factori de influență, scrie Economica.net.

Mai mult, prețul final la raft este influențat practic de piața UE având în vedere că mare parte din marfă provine din import sau comerțul intra-comunitar. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2020 producția locală de unt a fost cu 1.510 tone mai mare față de 2019, creșterea procentuală fiind de 14,2%. În 2019, conform statisticii europene, România a produs aproximativ 8.860 de tone.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.