Agricultorii au trecut de etapa „epistolară” a demersurilor sale pentru ca statul să dea despăgubiri pentru pagubele produse de seceta 2020 culturilor de primăvară. Acum, fermierii au ieșit în stradă și au organizat un marș prin Iași și Botoșani. Deși autoritățile au promis că agricultorii vor fi despăgubiți pentru culturile de porumb și floarea soarelui, în cele din urmă nu au reușit să plătească în totalitate nici pagubele la grâu; bugetul statului este sărac.
Fermierii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grădinarii” – „Dă-te pe brazdă” Iași, membră în organizația interprofesională Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) au trecut la următorul pas, organizând, miercuri, 7 aprilie 2021, un marș cu utilaje agricole în muncipiile Iași și Botoșani, se arată într-un comunicat de presă al APPR.
„Protestul exprimă strigătul de disperare privind tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor de primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019. Fermierii cer imperativ, printr-o scrisoare deschisă către prim-ministrul României, domnul Florin-Vasile Cîțu, să plătească despăgubirile pentru culturile calamitate din sumele identificate la propunerea Alianței pentru Agricultură și Cooperare”, precizează comunicatul. Protestul a fost unul complet, numai în Iași fiind mobilizate 70 de tractoare.
În semn de solidaritate, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) s-a alăturat agricultorilor din zona Moldovei prin organizarea unor mișcări de protest în fața mai multor primării din Dobrogea, printre care primăriile din localitățile Chirnogeni, Comana, Mereni, Cobadin. „Fermierii dobrogeni continua să solicite susținerea unei strategii de dezvoltare durabilă cu soluții specifice și cu alocări financiare consistente pentru amenajarea stațiilor de pompare și a canalelor de irigații. Să nu uităm că Dobrogea a fost și este cea mai calamitată zonă la nivelul României, este zona care se confruntă cu un grad mare de ariditate, cu un risc extrem de ridicat de deșertificare”, atrage atenția comunicatul.
„Dacă această problemă nu se va rezolva, vom ajunge să organizăm o asemenea manifestare și în București”, a declarat Emil Balteanu, președintele ACCPT.
APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.