Acasă Focus Agricol Oile de la Canalul Suez au ajuns la destinație

Oile de la Canalul Suez au ajuns la destinație

de Focus Agricol

Periplul oilor românești blocate la Canalul Suez s-a terminat; animalele au ajuns la destinație. Pierderile au fost minime, după cum susține Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care atrage atenția că pe vreme caldă altele sunt condițiile de transport de animale vii.

Blocajul Canalului Suez a fost prins 11 nave cu animale din Românoa ce aveau ca destinație țări din Golful Persic. După rezolvarea problemelor, vapoarele pline cu animale au avut prioritate să tranziteze canalul către porturile unde trebuia să ajungă.

Astfel, 3 nave care au plecat în perioada 16-18.03.2021, din portul Constanța, având la bord un efectiv total de 24.310 ovine și 371 de bovine au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (2 nave) și Jeddah, în Arabia Saudită (1 navă), în intervalul 30 – 31 martie, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat de presă. Alte 3 nave care au plecat pe data de 19.03 2021, din portul Constanța, având la bord un efectiv total de 26.627 de ovine și 472 de bovine au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (2 nave), în intervalul 31 martie – 4 aprilie.

Celelalte 5 nave care au plecat în perioada 23-24.03.2021, din portul Constanta, având la bord un efectiv total de 54.790 de ovine și 770 de bovine au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (4 nave), în intervalul 2 – 5 aprilie.

„Pentru a monitoriza situația animalelor aflate la bordul navelor, ANSVSA a colaborat cu operatorii economici și organizatorii transporturilor celor 11 nave, Comisia Europeană și autoritățile competente ale țărilor din vecinătate, respectiv: Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia și Cipru”, arată comunicatul.

Până la această dată, celula de criză constituită de ANSVSA în urma incidentului din Canalul Suez, a centralizat informațiile primite de la comandanții a 7 nave, conform cărora procentul de mortalitate înregistrat a fost în medie de 0,22% (fiind cuprins între 0,09 – 0,35%. Mai exact, dată datele s-ar menține pentru toate cele 11 vapoare, la destinație ar fi ajuns cu aproape 240 de animale mai puțin. Veterinarii promit că vor face publice datele și în ceea ce privește celelalte 4 nave.

„Atenționăm toți operatorii economici care intenționează să desfășoare pe viitor activități de comerț cu animale vii, că ANSVSA a modificat procedurile în direcția intensificării verificărilor privind suplimentarea cantităților de furaje și apă cu minim 25 %”, atrage atenția ANSVSA. Mai mult, pentru că se apropie perioadele cu temperaturi de peste 30 grade Celsius, este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%. „În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35 grade este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fără coarne și obligativitatea prezenței unui medic veterinar pe tot parcursul călătoriei până la destinația finală”, completează comunicatul ANSVSA.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.