Apetitul tinerilor pentru pământurile statului a scăzut destul de mult, dacă luăm în calcul rezultatele celei de a doua runde de concesiuni derulată de Agenția Domeniilor Statului. S-a ajuns în situația în care terenurile deținute de două societăți din Galați și Vâlcea să nu fie dorite de nimeni. Oricum, numărul cererilor respinse este nesemnificativ comparativ cu prima rundă de concesionare, când mai mult de jumătate din dosare au fost declarate neeligibile. Chiar și așa, ADS a avut nevoie de 2 luni ca să verifice cererile, deși legea dă numai 30 de zile pentru această etapă a procedurii.
Agenția Domeniilor Statului (ADS) a scos la concesiune directă tinerilor fermieri terenuri în Alba, Gorj, Ialomița, Neamț, Satu Mare, Timiș, Teleorman și Vâlcea. Depunerea solicitărilor de către tinerii fermieri s-a făcut în perioada 18.01.2021 – 29.01.2021. În total, au fost scoase la concesiune 1696,7316 ha de teren, din care agricol 1313,2559 ha. Cea mai mare suprafață pusă la dispoziția tinerilor, 650 ha de tere agricol, plus alte 72 ha de teren neagricol, provine de la Agromixt Traian, județul Teleorman. În prima etapă, au fost puse la dispoziția tinerilor 800 ha de teren, pentru care s-au depus 125 de cereri, dar 64 respinse.
În cadrul acestei runde, au fost depuse 57 de cereri, din care numai 9 au fost declarate neeligibile. Cea mai mare rată de respingere a fost în județul Alba, unde 4 cereri din 5 depuse au fost respinse. Bătălia era pentru cele 21 ha din terenurile de la societatea Blasius Blaj din localitatea Crăciunelu de Jos. Mare luptă a fost și pentru terenurile Agrozootehnica Dorolt din județul Satu Mare. Pentru cele 56 ha de teren au aplicat 9 tineri, din care 7 au fost declarați eligibili.
Pentru terenurile de la Agroindustriala Honorici, județul Timiș, s-au înscris 5 tineri, toți declarați admiși. Sunt șanse mari ca aceștia să primească ceva pământ, având în vedere că sunt puse la dispoziție 144 ha de teren.
În rest, regula a fost un dosar admis pentru fiecare teren scos la concesionare pentru tineri. Sunt și două cazuri, în Ialomița și Teleorman, unde cererile urmează să fie onorate „din bucăți”, resturi de teren de la mai multe societăți unde s-au scos la concesiune suprafețe mai mari de teren.
De remarcat este faptul că nu s-a înregistrat nicio cerere pentru cele 88 ha de teren de la Agroind Com Râmnicu Vâlcea și pentru 13 ha de teren de la societatea Turceni, județul Galați.
Potrivit metodologiei de concesionare a terenurilor către tineri fermieri, în cazul în care sunt mai mulți beneficiari eligibili, ADS ar trebui să organizeze licitații pentru desemnarea beneficiarului final. Până acum, ADS a organizat o astfel de procedură, dar până acum nu s-au anunțat rezultate.
Prin lege, tinerii de până în 40 de ani pot primi teren de la stat pentru înființarea de ferme. Concesiunea este directă și se face pentru 20 de ani. În cazul în care sunt mai multe cereri pentru aceleași terenuri, se organizează licitație.