Acasă Focus Agricol Subvenții naționale decimate

Subvenții naționale decimate

de M G

Subvențiile care se alocă fermierilor de la bugetul de stat se vor reduce extrem de mult în acest an, potrivit propunerilor avansate de Ministerul Agriculturii. Există un singur capitol unde se vor înregistra creșteri, cel apicol; în rest, totul este pe minus. Mai mult, pentru bovinele de lapte și carne nu mai figurează nicio alocare la capitolul ajutoare naționale tranzitorii.

Pentru anul de cerere 2020, ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal vor fi limita sumei de 43,974 milioane de euro, adică 214,265 milioane de lei, se arată într-un proiect de HG promovat de Ministerul Agriculturii. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, iar subvențiile urmează să fie plătite în acest an.

Cea mai mare parte a banilor se duc pe culturile arabile, adică 42,527 milioane de euro; se mai subvenționează culturile de in și cânepă, tutun, hamei și sfeclă de zahăr.

„Se aprobă plafonul aferent plăţii pentru ajutor naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic, pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine și caprine care se acordă pentru anul de cerere 2020 în limita sumei de 19.475,763 mii euro (n.r. – 19,475 milioane de euro), în echivalent 94.895,655 mii lei (n.r. – 94,895 milioane de lei), care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021”, arată același proiect de HG pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Comparativ cu anul trecut, lucrurile nu stau bine. Valoarea subvențiilor naționale pentru culturile vegetale scad cu 55%, având în vedere că anul trecut au fost alocate 97,253 milioane de euro.

Partea de zootehnie este și mai mult lovită, având în vedere că, față de anul trecut, nu mai figurează printre beneficiarii acestui tip de subvenție și vacile de lapte și carne. Poate Ministerul pregătește un act normativ dedicat. Până atunci, valoarea subvențiilor a scăzut cu 87%, dacă luăm în calcul că alocările bugetare pentru ANT în 2019, în zootehnie, au fost de 148,979 milioane de euro.

Aceeași politică de reducere a subvențiilor naționale de aplică și în cazul schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”. Pentru 2021, cuantumul subvenției scade la 700.000 de lei, față de 1 milion anul trecut.

Și schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi” va înregistra o reducere anul acesta, de la 20 milioane de euro în 2020, la 15 milioane de euro în acest an. Se menține subvenționarea la maxim 3.000 de euro de beneficiar, adică 14.617,5 lei/ha.

Singurul program de subvenționare care înregistrează o creștere este cel apicol. Astfel, Programul Naţional Apicol 2020-2022 va beneficia în acest an de 51,128 milioane de lei, în creștere față de ceea ce s-a programat, de 50,232 milioane de lei, dar și față de alocarea de anul trecut (50,21 milioane de lei). De remarcat, Ministerul Agriculturii prevede și pentru anul viitor o valoare mai mare a subvențiilor față de programarea inițială.

De remarcat este faptul că Ministerul Agriculturii a majorat alocarea pentru susținerea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară, aprobate prin HG nr. 325/2019. Valoarea sprijinului a crescut cu 10%, la 1,1 milioane de lei, pentru anul 2020, pentru a acoperi valoarea cererilor de plată.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.