Acasă Focus Agricol Strategia „Farm to Fork” fără studii de impact

Strategia „Farm to Fork” fără studii de impact

de M G

Strategia „Farm to Fork” a fost promovată fără studii de impact, după cum susține Comisia Europeană pentru un eurodeputat francez preocupat de consecințele economice ale măsurilor verzi promovate la nivelul Uniunii Europene. Îngrijorarea eurodeputatului a venit în urma unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), care preconizează scăderi însemnate ale producțiilor agricole europene în contextul Green Deal. E drept, studiul dat publicității la sfârșitul anului trecut, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA; iar fostul președinte american ignora demersurile mondiale în acest domeniu.

„Strategia Farm to Fork stabilește calea către sisteme alimentare durabile. Obiectivele cantitative cuprinse în strategie exprimă angajamentul politic, bazat pe căi ambițioase, dar realiste”, se arată în răspunsul dat de Comisia Europeană pentru o întrebare adresată de Catherine Griset, eurodeputat francez.

„În conformitate cu orientări privind o mai bună reglementare, Comisia va efectua evaluări de impact pentru a sprijini propunerile legislative anunțate în strategie, inclusiv cele care fac ca oricare dintre ținte să fie obligatorii din punct de vedere juridic”, precizează Comisia în răspunsul său, care ține să atragă atenția că toate părțile „relevante” vor fi implicate în pregătirea acestor propuneri „încă de la început”. Semn clar că până acum nu s-a făcut nimic.

Pentru viitor, CE vizează monitorizarea impactului „cumulativ” al acțiunilor prevăzute pentru strategie în ceea ce privește competitivitatea, mediul și sănătatea. Rezultatele vor fi făcute publice.

Toată tevatura a plecat de la un studiu făcut de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite care a ajuns la concluzii nu prea îmbucurătoare pentru agricultorii europeni, dar nici pentru consumatori, care ar trebui să suporte prețuri mult mai mari ale alimentelor.

„Studiul (n.r. – american) ignoră efectele Strategiei Farm to Fork asupra creșterii productivității, reducând cererea de alimente prin ambiția sa de a reduce risipa alimentară și de a trece la diete sănătoase, echilibrate și durabile”, susține Comisia Europeană, care nu împărtășește concluziile studiului american.

Studiu îngrijorător

În noiembrie 2020, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite a lansat un studiu privind impactul economic și asupra securității alimentare în urma aplicării în Uniunea Europeană a strategiilor de biodiversitate și Farm to Fork în cadrul Green Deal.

Studiul pleacă de la faptul că strategiile Farm to Fork (n.r. – de la Fermă la furculiță) și biodiversitate ar impune restricții asupra agriculturii Uniunii Europene (UE) prin reduceri specifice în utilizarea terenurilor, îngrășămintelor, antimicrobienelor și pesticidelor. „Propunerea se angajează, de asemenea, să fie utilizată Politicile comerciale ale CE și alte eforturi internaționale pentru a sprijini această viziune a agroalimentării durabile sisteme, sugerând intenții de a extinde acoperirea politicii dincolo de UE”, susține studiul, care a folosit trei scenarii. „În toate aceste scenarii, s-a constatat că reducerile de intrare propuse afectează fermierii din UE prin reducerea producției agricole cu 7-12% și diminuarea competitivității lor atât pe piața internă, cât și pe piața de export”, susține studiul.

Mai mult, măsurile ar avea impact și dincolo de UE, crescând prețurile la nivel mondial ale produselor alimentare cu până la 9% în UE și până la 89% la nivel global. Acest lucru ar urma să afecteze bugetele consumatorilor și, în cele din urmă, ar duce la reducerea bunăstării societății la nivel mondial cu 96 miliarde dolari până la 1,1 trilioane de dolari, în funcție de modul în care și alte state ar adera la politicile verzi ale UE. Iar prețurile mai mari ale alimentelor ar crește numărul persoanelor vulnerabile din acest punct de vedere cu până la 22 milioane în UE și cu până la 185 milioane la nivel mondial.

În aceste condiții, eurodeputatul francez Catherine Griset a vrut să cunoască studiile CE în ceea ce privește aplicarea Green Deal.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.