Acasă Focus Agricol Degradarea solului „combătută” cu măsuri de mediu

Degradarea solului „combătută” cu măsuri de mediu

de M G

Comisia Europeană elaborează o nouă strategie privind solul, acest document urmând să stea la baza măsurilor pe care statele membre le vor aplica în acest domeniu. Situația României este destul de precară, europarlamentarul Daniel Buda susținând că agricultorii s-au arătat mai preocupați de culturile agricole și mai puțin de pământul pentru acestea. Pentru îndreptarea problemei, Comisia pune accent pe măsurile promovate prin noile Politici Agricole Comune.

„România se confruntă cu degradarea unor suprafețe agricole din ce în ce mai mari în fiecare an. Principalul motiv este că nu s-a mai investit în soluri, ci doar în culturi, și acest lucru se vede în oscilația calitativă și cantitativă a producțiilor”, susține eurodeputatul Daniel Buda. Potrivit acestuia, „degradarea solului a apărut în urma îngrijirii precare a acestuia, a folosirii prea multor îngrășăminte și a lipsei fertilizării cu gunoi de grajd, iar dacă nu se intervine această problemă se poate accentua de la an la an”.

Strategiile „De la fermă la consumator” și „Biodiversitate” include acțiuni și obiective care au ca rezultat și reducerea poluării solului și apei cauzate de utilizarea nutrienților și a pesticidelor, susține un răspuns al Comisiei Europene pe tema degradării solurilor la o întrebare a eurodeputatului român.

„Comisia elaborează o nouă strategie privind solul, care va furniza cadrul general și calea concretă de abordare a degradării solului, de conservare a resurselor funciare și de refacere a solurilor degradate”, precizează CE. Potrivit documentului, „viitorul Plan de acțiune privind reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului va analiza și problema poluării solului. Misiunea în domeniul sănătății solului și al alimentației din cadrul programului Orizont Europa își propune să dezvolte soluții pentru refacerea sănătății și a funcțiilor solului”.

Mai mult, în recomandarea adresată României în ceea ce privește planul strategic în cadrul politicii agricole comune (n.r. – ceea ce va deveni Planul Național Strategic), CE atrage atenția că agricultura țării noastre este orientată în special spre intensificarea agriculturii, reducerea diversității culturilor și interesul scăzut al fermierilor față de măsurile de îmbunătățire a solului. De aceea, Comisia „recomandă îmbunătățirea rotației culturilor, culturile intermediare și culturile de acoperire, precum și abordări privind sechestrarea carbonului în solurile agricole”, se arată în document.

„Instrumentele PAC pot sprijini și stimula utilizarea practicilor durabile, în sinergie cu alte politici naționale și ale UE. Este vorba despre plăți pe suprafață legate de mediu și climă, cum ar fi noile programe ecologice și de plăți din componenta dezvoltării rurale, dar și elemente de condiționalitate și sprijin pentru consolidarea cunoștințelor, investiții, inovare și cooperare”, precizează Comisia.

Modul în care trebuie structurat noul PNS trebuie să țină seama de acțiunile de mediu și climatice în cerințele de bază, în programele ecologice și în plățile pentru dezvoltare rurală din planul său strategic PAC, pentru a obține rezultate clare în ceea ce privește mediul și clima. „Când va evalua planul strategic PAC, Comisia se va asigura că acesta abordează în mod adecvat aspectele de mediu și climatice, inclusiv cele legate de sol, menționate în recomandare”, completează documentul.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.