Acasă Focus Agricol Un miliard de lei pentru Agro IMM Invest

Un miliard de lei pentru Agro IMM Invest

de M G

Programul Agro IMM Invest destinat fermierilor are drumul deschis, după ce Guvernul a adoptat, în ultima sa ședință, prelungirea programului general IMM Invest. La dispoziția producătorilor este un miliard de lei, semnalele din piață arătând că banii ar putea fi accesați în cel mai scurt timp.

„În şedinţa de Guvern de astăzi (n.r. – miercuri) a fost aprobat programul IMM Invest, prelungirea pentru 2021, care include şi Programul Agro Invest, destinat fermierilor. Anul trecut, când am implementat IMM Invest, au fost mai multe probleme şi am văzut nevoia de a crea un program special pentru fermieri, un program cu un plafon de 1 miliard de lei. Înţeleg că deja, suma este aproape solicitată deja şi dacă este un program de succes, aşa cum a fost şi IMM Invest, vom avea grijă să suplimentăm suma”, a declarat premierul Florin Cîțu, la breafing-ul de presă.

Acest subprogram este destinat întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Mai exact, prin acest program se vor acorda garanţii de stat beneficiarilor pentru finanțarea nevoilor curente de lucru sau pentru realizarea de investitii. Grantul include și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Programul IMM Invest a apărut ca să susțină întreprinderile mici și mijlocii afectate de criza sanitară generată de virusul SARS-CoV-2. Agricultura și industria alimentară sunt printre domeniile care prezintă un interes major în această perioadă, iar la nivel european politicile publice sunt centrate atât pe implementarea unor facilități menite să asigure continuarea lucrărilor agricole, plantarea culturilor și desfășurarea optimă a lucrărilor de recoltare, cât și pe menținerea lanțurilor de aprovizionare.

„Este imperios necesară promovarea unor măsuri de natură să faciliteze continuarea funcționării piețelor agroalimentare și efectuarea lucrărilor de toamnă/primăvară”, se arată în preambulul OUG prin care se introduce această submăsură a IMM Invest. „Urgenţa măsurilor este generată de specificul domeniului reglementat pentru campania agricolă de toamnă/primăvară care este în plină desfăşurare şi pentru care fermierii au necesităţi urgente de finanţare”, precizează OUG.

În ultima perioadă, autoritățile au fost asaltate de protestele fermierilor care nu au primit bani de despăgubiri pentru pagubele produse de secetă culturilor însămânțate în primăvara 2020, chiar dacă, în campania electorale, le fuseseră promise. Cum bugetul de stat 2021 nu prevede și sumele solicitate, Agro IMM Invest poate fi cotat un program de sprijin pentru fermieri, pentru reluarea producției în această primăvară.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.