Acasă Focus Agricol Ianuarie fără carne de porc și oaie

Ianuarie fără carne de porc și oaie

de M G

Producția de carne de porc și oaie s-a prăbușit în ianuarie, față de decembrie 2020, numărul sacrificărilor de animale ajungând la o treime față de luna anterioară, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Într-un fel, era de așteptat o astfel de evoluție, având în vedere că, tradițional, după „greutatea” sărbătorilor de iarnă, românii nu mai consumă la fel de multă carne.

Institutul Național de Statistică informează că producția de carne a ajuns la 27.617 tone de carcasă, ceea ce reprezintă doar 34,2% din ceea ce s-a produs în decembrie 2020, când s-a înregistrat o cantitate de 82,046 tone de carne de porc. Chiar și așa, ceea ce s-a petrecut în ianuarie 2021 a fost cu 1,8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când se înregistra criza sanitară.

În prima lună din acest an, au fost sacrificaţi 305.000 de porci, de trei ori mai puţini decât în decembrie 2020 (893.000 de capete), o lună în care consumul de carne de porc, conform tradiţiei, creşte considerabil. Faţă de luna ianuarie a anului trecut, sacrificările de porcine au crescut cu 2%, se arată într-un comunicat de presă al INS.

Aceeași evoluție s-a manifestat și la producția de carne de ovine, când, în ianuarie 2021, numărul animalelor sacrificate au reprezentat doat 29% față de decembrie 2020. Și în acest caz, sacrificările au fost mai mari cu 3,8% față de ianuarie 2020. În ceea ce priveşte cantitatea de carne de ovine şi caprine obţinută în luna ianuarie a acestui an, statistica oficială arată o creştere faţă de ianuarie 2020, de la 1.607 tone, la 1.751 tone, respectiv o majorare cu 9%. În comparaţie cu decembrie 2020 s-a înregistrat o diminuare a producţiei cu 68%, în acea lună fiind consemnată o producţie de 5.466 tone carcasă ovine şi caprine.

Potrivit datelor INS, producţia de carne de bovine a totalizat 7.437 tone, în luna ianuarie 2021, fiind în scădere cu 27% faţă de decembrie 2020, când a fost înregistrată o producţie de 10.187 tone, dar în creştere cu 15,1% faţă de ianuarie 2020 (6.641 tone). Numărul bovinelor sacrificate a ajuns la 44.000 de capete, mai puţin faţă de luna anterioară (61.000 de capete în decembrie 2020), dar în creştere cu 12,8% comparativ cu luna similară a anului trecut (39.000 capete).

De asemenea, producţia de carne de pasăre s-a diminuat cu 7,9%, în ianuarie 2021, la 37.821 tone carcasă, de la 41.080 tone în luna precedentă şi cu 10,7% faţă de ianuarie 2020, când a fost consemnată o cantitate de 42.338 tone. În ianuarie a.c., au fost sacrificate 21,97 milioane de păsări, mai puţine faţă de luna decembrie 2020 (23,35 milioane de capete), dar şi faţă de aceeaşi perioadă din 2019, respectiv 24,03 milioane de exemplare, completează comunicatul INS.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.