Acasă Focus Agricol COPA vrea taxarea emisiilor CO2 a importurilor de produse agroalimentare

COPA vrea taxarea emisiilor CO2 a importurilor de produse agroalimentare

de M G

COPA, cea mai importantă organizație a fermierilor la nivel comunitar, susține ideea înființării unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon pentru produsele agricole. Pentru că UE a decis să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 și agricultorii trebuie să adopte anumite măsuri care au impact asupra producțiilor. Acest fapt ar încuraja importurile din alte părți ale lumii care nu are aceleași ambiții de mediu. Taxarea la frontieră a acestor produse ar mai echilibra balanțata între importuri și producția comunitară agricolă.

Agricultura europeană se numără printre cele mai eficiente și avansate din lume în ceea ce privește angajamentul față de climă și mediu și știm că acesta va deveni mai puternic prin ambițiile Pactului Verde. În calitate de profesioniști în domeniu, suntem și vom fi primii afectați de schimbările climatice, a declarat Christiane Lambert, președintele COPA (Comitetul Organizațiilor Agricole Profesionale), organizație reprezentativă la nivel comunitar, potrivit unui comunicat de presă al organizației, preluat de Asociația Producătorilor de Porumb din România. Declarațiile oficialului vin în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește pentru măsuri care să ducă la o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

Agricultura a devenit din ce în ce mai globalizată de-a lungul anilor, producătorii europeni de culturi arabile au fost obligați să-și vândă cerealele la cotațiile internaționale, întrucât piața europeană este larg deschisă. Unul dintre principalele riscuri cu care sectorul nostru agricol va trebui să se confrunte ca urmare a Pactului Verde European este dumpingul climatic din țări care vor demara mai încet procesul de adoptare a unei agriculturi mai ecologice. Pe piața de cereale și oleaginoase, principalii noștri concurenți sunt Rusia, Ucraina, Brazilia și Argentina. „A acționa împotriva încălzirii globale în Europa este un lucru, a ne convinge partenerii comerciali să se angajeze pe aceeași cale într-un ritm la fel de rapid și de susținut, este altceva”, consideră Christiane Lambert.

Oficialul COPA este convins că „orice diferență semnificativă între Europa și concurenții săi în ceea ce privește mijloacele sau ambițiile de realizare a obiectivelor climatice va avea efecte devastatoare asupra agriculturii europene. Aici intervine principiul relocării emisiilor de carbon”. „Agricultura noastră ar deveni acel erou căzut la datorie: ar produce doar volume mici de alimente de lux, în timp ce produsele sale alimentare de bază ar fi pur și simplu înlocuite cu alimente produse în altă parte, care nu fac obiectul acelorași constrângeri costisitoare, fără niciun câștig în ceea ce privește atingerea obiectivelor climatice. În schimb, dacă sunt încurajați să facă acest lucru, toți fermierii lumii ar putea contribui la această nouă misiune climatică. Acum piața emisiilor de carbon și politica comercială au un rol de jucat”, a spus Christiane Lambert.

„În acest context, susținem ideea înființării unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon pentru produsele agricole, cu condiția îndeplinirii unor condiții”, se arată în documentul.

În principiu, este vorba de impunerea unei taxe pe carbonul conținut în mărfurile importate, iar acest lucru ar împiedica mutarea producției în țări cu cerințe mai puțin stricte. „Măsura pare evidentă pe hârtie, dar realitatea este mult mai complexă, întrucât are legătură și cu politica europeană în domeniul climei și regulile comerciale internaționale”, atrage atenția președintele COPA.

La ora actuală, există un mecanism comunitar în domeniul climei, bazat pe certificate de emisii, dar care sunt alocate cu titlu gratuit industriilor cu risc de relocare. Acest lucru are și efecte negative, așa că Europa are în vedere eliminarea cotelor de emisii gratuite și înlocuirea acestora cu mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon (CBAM). Mai exact, companiile străine care exportă mărfuri în UE ar plăti, de asemenea, același preț pentru cotele de emisie ca și pe piața europeană, în funcție de carbonul emis în timpul procesului de producție. Acest lucru ar avea dublul avantaj de a contribui la finanțarea politicii în domeniul climei și de a evita concurența neloială și relocarea emisiilor de carbon din Europa. Numai că noile planuri nu include și agricultura.

„Și dacă mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon ar include producătorii de îngrășăminte, dar nu și fermierii, atunci situația ar deveni rapid intolerabilă. Dacă mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon nu se aplică produselor agricole, nu ar trebui să se aplice nici îngrășămintelor”, susține Christiane Lambert.

Ideea președintelui COPA pleacă de la ideea că îngrășămintele pe bază de azot sunt cel mai important input în producția vegetală și principalul element de cost variabil pentru culturile de cereale și oleaginoase. Cu toate acestea, prețul îngrășămintelor este deja mai ridicat în Europa decât în alte părți, deoarece piața comunitară de îngrășăminte este protejată de taxe vamale și măsuri antidumping care costă fermierii europeni 600 milioane euro pe an. „Dacă s-ar adăuga la aceasta și un mecanism de ajustare la frontieră, prețul îngrășămintelor ar exploda, crescând și mai mult costul producției agricole în Europa, alimentele de import devenind în același timp mai competitive și mai atractive. În cele din urmă, punerea în aplicare a mecanismului de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon numai pentru principalele materii prime implicate în producția vegetală ar fi nedreaptă și ar duce la opusul efectului preconizat, anume relocarea masivă a emisiilor de carbon din agricultura europeană. Pe scurt, este un exemplu perfect de pedeapsă dublă pentru fermieri, greu de justificat față de cetățenii noștri”, a atras atenția Christiane Lambert.

„Din perspectivă agricolă, mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon ar putea funcționa drept măsură de evitare a relocărilor de carbon din toate sectoarele agricole, cu condiția respectării sistemului tarifar european și a așteptărilor agricultorilor. Poziția noastră finală cu privire la această propunere va depinde în mare măsură de structura sa generală, de domeniile incluse, de modul de administrare și de implicațiile juridice. Acesta este motivul pentru care solicităm decidenților europeni să evalueze atent impactul pentru a avea toate elementele necesare conceperii unui instrument politic care să se potrivească cu adevărat intereselor a milioane de fermieri din UE”, a completat președintele COPA, Christiane Lambert.

Copa (Comitetul Organizațiilor Agricole Profesionale) reprezintă peste 22 de milioane de agricultori europeni și membrii familiilor lor, într-un efort comun de a promova, alături de membrii săi, interesele sectorului agricol în fața instituțiilor europene și a altor părți interesate.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.