Acasă Focus Agricol Răzbunarea lui Daea. Scandalul cormoranilor s-a mutat în Italia

Răzbunarea lui Daea. Scandalul cormoranilor s-a mutat în Italia

de M G

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, este răzbunat! Voci din Parlamentul European au ajuns să ceară măsuri împotriva cormoranilor care fac mari stricăciuni pescarilor. Comisia Europeană se cam codește să facă ceva împotriva păsărilor buclucașe, mai ales că fac parte dintre speciile protejate. Acum aproape doi ani, fostul ministru român a făcut furori și deliciul presei cu declarațiile sale privind pagubele produse de cormorani producției piscicole. Atunci, nimeni nu l-a luat în seamnă, dar păsările au reușit să le atragă atenția și altora.

Cormoranii pe care fostul ministru român al Agriculturii, Petre Daea, i-a acuzat că fac propăd în Delta Dunării au ajuns subiect de mare neliniște și în Italia. Pescarii ce activează pe Lacul Garda susțin că stolurile mari de cormorani consumă aproape două tone și jumătate de pește pe zi. Doi eurodeputați italieni au atras atenția că aceste păsări, care nu au dușmani naturali, contribuie la decimarea stocurilor de pește și din cauza numărului mare de pești răniți în urma încercărilor nereușite de a-i prinde. „Această situație devine din ce în ce mai greu de suportat în unele părți ale Europei”, au atras atenția Sergio Berlato și Carlo Fidanza, parlamentari europeni într-o scrisoare adresată Comisiei Europene.

Cei doi au atras atenția că, la 4 decembrie 2008, Parlamentul European a votat o rezoluție privind adoptarea unui plan european de gestionare a cormoranilor pentru a minimiza impactul crescând al acestora asupra stocurilor de pește, pescuit și acvacultură.

În aceste condiții, cei doi europdeputați au solicitat Comisiei Europene să-și prezinte planurile pentru rezolvarea situației.

Comisia Europeană a comunicat celor doi că, prin Directiva păsări, cormoranii sunt specie protejată și fac parte din fauna europeană. „Când apar conflicte între cormoran și pescuit, există diferite măsuri preventive care poate fi pus în loc. Deoarece aceste conflicte sunt locale, ele sunt de asemenea tratate cel mai bine la nivel local nivel în conformitate cu principiul subsidiarității”, se arată în răspunsul Comisie către cei doi eurodeputați.

„Dacă măsurile preventive nu sunt suficiente pentru a evita daunele, statele membre pot recurge la Articolul 9 din Directiva păsări, care le permite să utilizeze derogări pentru îndepărtarea cormoranilor dintr-o zonă în care acest lucru este justificat pentru a preveni daune grave la pescuit sau acvacultură”, precizează documentul.

„Comisia a pregătit un document de orientare pentru a asista statele membre în aplicarea derogărilor cormoranilor”, mai arată Comisia Europeană, care, în acest mod simplu, s-a „spălat pe mâini” de responsabilitatea cormoranilor și a trasnferat-o către statele membre.

În iulie 2019, ministrul Daea a făcut furori cu declarația sa făcută parlamentarilor europeni, precum că „la noi cormoranii fac baie în piscină, atât de mulţi sunt”. Acum a venit rândul iatlienilor să se plângă de „musafirii nepoftiți”.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.