Acasă Focus Agricol Dezamăgirea agricultorilor față de votul negativ al ministrului Agriculturii

Dezamăgirea agricultorilor față de votul negativ al ministrului Agriculturii

de M G

Fermierii din LAPAR sunt dezamăgiți de faptul că ministrul Agriculturii nu a votat ca bugetul 2021 să cuprindă și banii pentru despăgubirile produse de seceta 2020 culturilor de primăvară. Chiar dacă în campania electorală a susținut că aceste despăgubiri vor fi date în 2021, acum ministrul Agriculturii anunță că nu sunt bani. În consecință, puțin voalat, agricultorii cer demisia ministrului, pentru că, oricum, nu mai au încredere în el.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a primit cu dezamăgire rezultatul votului politic din Parlamentul României, dar în mod deosebit votul exprimat de către domnul senator Adrian Oros, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împotriva amendamentului depus la Legea Bugetului pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate în anul 2020 de seceta pedologică fără precedent în ultimii 50 de ani, se arată într-un comunicat de presă al LAPAR.

„Astfel, nu rezultatul votului este dezamagitor, ci faptul că tocmai reprezentantul ministerului în favoarea căruia se solicita suplimentarea bugetului a ales să voteze împotrivă”, susțin fermierii.

În consecință, „îi salută pe această cale pe politicenii PSD și AUR care au votat amendamentul, dar și pe politicienii PNL, care, în fața unui vot politic, au înțeles să se abțină de la un vot împotrivă, din respect față de satul românesc și față de cele aproximativ 90.000 de exploatații agricole ale căror culturi de primăvară au fost compromise anul trecut de efectul catastrofic al secetei”.

„Dorim să punem în vedere oamenilor politici care ieri au votat împotriva amendamentului, că rezultatul votului politic din Parlament a transmis în rândul fermierilor un mesaj dur, implacabil, de indiferență față de nevoile unui sector economic strategic, de interes național”, punctează documentul.

Mesajul agricultorilor devine dur. „LAPAR a militat alături de colegii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare pentru dialog și identificarea unor soluții practice, care pot asigura sustenabilitatea și reziliența acestui sector economic; dar, acolo unde promisiunile se transformă în minciuni, se impune demisia de onoare a responsabililor!”, atrage atenția comunicatul. De altfel, când i s-a reproșat faptul că nu a alocat bani pentru aceste despăgubiri, ministrul a declarat mereu că împreună cu Alianța a identificat alte măsuri care să susțină reluarea producției. Chiar și acum, LAPAR a anunțat că, alături de partenerii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, va continua dialogul cu toate autoritățile statului pentru rezolvarea situației.

„Dorim să precizăm că poziția LAPAR nu face notă discordantă cu celelalte organizații membre, dar o decizie asumată sub umbrela Alianței se face prin unanimitate și nu prin majoritate de voturi”, arată comunicatul, semn că alții sunt de altă părere.

Totuși, LAPAR a simțit nevoia de a arăta că „nu pot rămâne indiferenți în fața <bâlbelor> repetate și care au creat haos în sector și au alimentat neîncrederea în factorul decident și au provocat premisele unui <blat> între liderii organizațiilor profesionale și ministru”.

Lista este destul de lungă și începe cu ordinul privind stingerea incendiilor de miriște, a trebuie să sufere mai multe modificări; subvențiile cuplate la bovine 2021, cu sau fără plafonare; actul normativ privind numărul de porci din gospodăriile populației; proiectul de OUG privind declararea stării de calamitate la secetă pedologică; proiectul de OUG privind suspendarea plății ratelor scadente aferente împrumuturilor, acordate fermierilor afectați de fenomenul meteorologic de secetă pedologică, în anul 2020, care nu a mai apărut niciodată; despăgubirile din bugetul 2021, plus declaratia de presa prin care MADR anunța că a notificat Comisia Europeană privind acordarea și plata acestor ajutoare de stat, în caz de secetă, act normativ care nu există și, în consecință, nici Comisia nu a fost notificată.

„Avem dubii privind alocarea de sume pentru constituirea depozitelor regionale”, adaugă documentul. Ministrul Oros a anunțat tot timpul că unul dintre marile proiecte ce ar urma să fie finanțate prin Planul Național de Relansare și Reziliență ar fi crearea unei rețele de 8 depozite regionale.

„Din respect pentru membrii noștri fermieri care, deși au parcurs un an agricol deosebit, ne-au susținut în demersurile pentru căutarea unor soluții prin dialog și negociere, considerăm că actuala conducere a ministerului nu mai prezintă încredere”, a completat LAPAR, care își menține disponibilitate de dialog cu autoritățile pentru a identifica soluții la problemele sectorului „și nu doar pentru a figura ca invitat la dezbateri, pe agenda ministerului”.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.