Acasă Focus Agricol Există și asigurare la secetă. De la Agra Asigurări

Există și asigurare la secetă. De la Agra Asigurări

de M G

Schimbările climatice au determinat asigurătorii din agricultură să se replieze și să promoveze produse care să răspundă noilor condiții. Agra Asigurări a pus pe piață o poliță care să acopere o plajă cât mai mare riscuri, de la îngheț, la secetă, inclusiv arșiță. Pentru optimizarea poliței, firma de asigurare a introdus în pachetul său și accesarea fondurilor europene pentru subvenționarea polițelor de asigurare.

Agra Asigurări, unul dintre liderii de piață în domeniul asigurărilor agricole și totodată prima companie care a adus în România un produs de asigurare pentru secetă, vine în sprijinul fermierilor cu noi beneficii pentru anul agricol 2021. Index de Secetă și Agrar Basis devin din acest an o poliță comună, cu avantaje suplimentare precum asigurarea culturilor de soia și despăgubirea de la deficit mai mic de precipitații și anume de 30%, se arată într-un comunicat de presă al companiei. „Fermierii pot fi despăgubiți pentru daunele produse de secetă, grindină și alte calamități naturale asupra culturilor de câmp, printr-un proces simplu și nebirocratic de subscriere a riscurilor. Evaluarea daunelor se realizează transparent, iar pentru produsul de index cu ajutorul datelor istorice sau parametrilor istorici preluați de la Administrația Națională de Meteorologie și Hidrologie.

„Având în vedere și situația precară a sistemelor de irigație din țara noastră, asigurarea de secetă este menită să vină în sprijinul fermierilor români. Agra Asigurări a adus mai multe produse de asigurare, printre care și Index de Secetă, un produs de asigurare unic în piață la introducerea lui în 2015 pe piața din România”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurări România.

Începând cu anul 2021, Agrar Basis și Index de Secetă devin o poliță de asigurare comună, menită să sprijine fermierii, adaptându-se cât mai bine realității din teren. Index de Secetă este un supliment acordat la polița Agrar Basis în contextul submăsurii 17.1.

„Cel mai important avantaj este reprezentat de subvenția acordată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Începând cu 2019, seceta și arșița sunt riscuri subvenționabile de către AFIR prin Submăsura 17.1. Suplimentul financiar acordat prin polița Index de Secetă se poate acorda alături de polița de bază destinată culturilor mari, Agrar Basis. Astfel, fermierul are cultura asigurată atât pentru riscul de secetă, cât și pentru grindină sau îngheț, într-o singură poliță. La încheierea acestei polițe Asiguratul are posibilitatea de a alege suma asigurată pe hectar pentru fiecare cultură, precum și stația meteo de la care va fi preluat nivelul precipitațiilor”, susține comunicatul.

Agra Asigurări are parteneriat cu 121 de stații meteo acreditate de Administrația Națională de Meteorologie. „Fiind un produs de index, evaluarea daunelor produse de secetă se face în mod transparent, în baza analizei parametrilor istorici oficiali pe ultimii 7-10 ani, furnizate de către stațiile meteo eligibile, alese de fermier la încheierea poliței”, precizează documentul.

Începând cu acest an, sunt incluse în polița de asigurare și culturile de soia, alături de grâul de toamnă, culturile de porumb și floarea soarelui.

Agra Asigurări pune la dispoziția fermierilor o nouă opțiune disponibilă la încheierea poliței, respectiv varianta de despăgubire 60/30. În acest sens, despăgubirile pentru secetă pornesc de la un deficit mai mic de precipitații, ceea ce constituie un avantaj important pentru fermieri. De asemenea, despăgubirea se acordă pe fiecare punct procentual al deficitului de precipitații și pe întreaga suprafață asigurată în poliță.

Fermierii beneficiază acum și de un termen prelungit până la data de 30.04.2021 pentru subscrierea polițelor pentru culturile de floarea soarelui, porumb și soia, iar pentru cultura de grâu de toamnă, termenul limită de depune a cererii de asigurare este de 26.02.2021.

Societatea de asigurări Österreichische Hagelversicherung a fost fondată în anul 1947 în Austria, la inițiativa fermierilor de către companiile de asigurare austriece. Datorită experienței exclusiv în domeniul agricol, Agra Asigurări este una dintre puținele companii de asigurări din Europa care are în portofoliu o asigurare pentru secetă încă din anul 2000. Odată cu deschiderea sucursalei locale din România în 2016, asigurarea riscului de secetă este disponibilă acum și pentru fermierii români, alături de acoperirile standard pentru grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială și îngheț.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.