Acasă Focus Agricol Soluții pentru despăgubiri de la Alianța pentru Agricultură și Cooperare

Soluții pentru despăgubiri de la Alianța pentru Agricultură și Cooperare

de M G

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a găsit câteva soluții pentru ca fermierii să aibă sursele financiare care să permită reluarea producției agricole de primăvară. Proiectul de buget pe 2021 al Ministerului Agriculturii nu prevede și sumele promise pentru despăgubirile produse de secetă culturilor din primăvara 2020.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) propune Guvernului mai multe soluții pentru ca fermierii să beneficieze de despăgubiri sau alte facilități care să permită continuarea activității. Seceta de anul trecut a afectat serios culturile din sudul și sud-estul țării, în special. Până acum, au fost plătite despăgubiri pentru pagubele înregistrate la culturile de toamnă, dar pentru cele de primăvară, în special, porumb și floarea soarelui, nu s-a dat niciun ban.

Prima măsură avansată de Alianță se referă la amendarea proiectului Legii bugetului de stat aferent Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021, „astfel încât să fie cuprinse, așa cum au fost promise fermierilor, în mod public și pe toate canalele media, sumele necesare pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de seceta pedologică severă 2020, precum și sumele rămase restante pentru despăgubirile aferente culturilor de toamnă”, se arată într-un comunicat de presă al Alianței. Este vorba de un miliard de lei, care ar crește cu 17,3% valoarea subvențiilor față de anul 2020. „Dată fiind gravitatea situației și urgența efectuării plăților către fermieri considerăm că despăgubirile pot să ajungă în conturile fermierilor până la sfârșitul lunii martie”, precizează comunicatul.

Cea de a două măsură se referă la implementarea prin APIA și băncile comerciale a unui sistem de scontare de adeverințe eliberate fermierilor calamitați. La mijloc ar urma să fie banii pe care fermierii îi primesc ca sprijin forfetar, „care nu depășește 40% din cheltuielile efectuate, conform schemei de ajutor de stat notificate”, precizează Alianța.

„Considerăm că aceasta ar putea fi cea mai rapidă soluție prin care fermierii pot merge la bănci cu aceste adeverințe pe care le pot sconta și pot obține un credit pentru 85-90% din suma înscrisă în adeverință drept creanță, pentru a-și acoperi o parte din datorii și/sau achiziționa inputuri pentru însămânțarea și întreținerea culturilor agricole din acest an. Sumele înscrise pe adeverințe vor cuprinde inclusiv despăgubirile restante aferente culturilor de toamnă. Suma scontată va fi acordată pe o durată de maximum 12 luni, iar rambursarea integrală va fi prevăzută după data încasării de către fermieri a ajutoarelor reprezentând despăgubiri pentru culturile calamitate”, consideră fermierii.

Ar mai fi o soluție pentru agricultori: taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească să fie compensate cu despăgubirile pe care statul trebuie să le acorde. Facilitatea ar urma să fie aplicabilă fermierilor care dețin procese verbale de constatare și evaluare, iar situația ar fi reglementată printr-o ordonanță de urgență. „Apreciem că printr-un astfel de mecanism de compensare la nivelul bugetelor s-ar ușura sarcina fiscală și birocratică a fermierilor în relația cu autoritățile statului, putând fi implementată începând cu creanțele bugetare aferente lunii martie 2021”, susțin agricultorii.

Ideea fermierilor merge mai departe, care avansează ca soluție și utilizarea proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole ca generatoare de titluri de creanțe asupra bugetului de stat prin MADR în cuantumul stabilit prin cererea de despăgubire. „Printr-un mecanism de creditare și garantare similar programului IMM INVEST, dar printr-o procedură mult simplificată, fermierii afectați de calamități pot accesa de la bănci credite pentru capital de lucru, în limita sumelor cuvenite drept ajutor de stat pentru despăgubiri. Un astfel de mecanism poate fi implementat pe o perioadă de 8-12 luni”, arată Alianța, care consideră că, în acest mod, fermierii pot avea sumele la dispoziție până la sfârșitul lunii martie 2021.

„Aceste soluții sunt instrumente prin care suma de circa 1,093 miliarde de lei cheltuită/investită într-un termen scurt are perspectiva economică de a se întoarce, până la sfârșitul anului, în bugetul de stat, prin efectul de multiplicare, sub formă de impozite și taxe, precum și datorită impactuluui economico-social care ar contribui la salvarea activității celor 85.000 de fermieri afectați”, completeză comunicatul.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.