Acasă Focus Agricol „Legume Fructe Live Connect”

„Legume Fructe Live Connect”

de M G

Cel mai important mod în care statul va putea sprijini producătorii din sectorul de legume-fructe este să creeze un sistem de depozite. Arhitectura acestui sistem va răspunde unor solicitări regionale, chiar transfrontaliere, mai ales că se pune problema construirii a câte două depozite la granița de vest și cea de est, a susținut Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în cadrul evenimentului „Legume Fructe Live Connect”.

„Vrem să schimbăm paradigma, vrem să schimbăm politica agricolă către piață, vrem să creăm facilități astfel încât fermierii să conștientizeze că trebuie să producă pentru piață, să aibă o piață asigurată, să producă legume și fructe standardizate, calibrate, exact așa cum cere piața. Putem să producem cât om produce, dacă nu avem piață, degeaba”, a declarat Aurel Simion la evenimetul „Legume Fructe Live Connect”.

„Am analizat ce putem face. Am identifcat că una dintre verigile slabe o reprezintă capacitatea de depozitare. În prezent, putem depozita 24% din ceea ce producem. Iar producția este în mare parte sezonieră. De aceea, trebuie să ne mărim capacitatea de depozitare, dar și condițiile de păstrare, astfel încât, de exemplu, un măr să poată fi depozitat și scos pe piață după 6 luni”, a punctat oficialul.

Aurel Simion a aduc în discuție, din nou, sistemul de depozite regionale. „Au existat solicitări și din partea Republicii Moldova să preluăm produse și din acea zonă. Am susținut planul la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În final, vom susține 8 depozite regionale, din care două pe granița de vest și două pe granița de est. Vom merge pe un sistem integrat. Vor fi construite de către stat și date în administrarea unor forme asociative. Depozitele vor fi pentru toate produsele”, spus Aurel Simion.

Realizarea acestui sistem de depozite ar urma să fie finanțată prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), cu fonduri de la Uniunea Europeană. „ Acest Plan este șansa noastră. Trebuie să ținem seama că fondurile din PNNR trebuie să fie direcționate clar: 37% pentru investiții de mediu și 20% pentru digitalizare. Depozitele de produse agroalimentare pot răspunde acestor impuneri”, a spus Aurel Simion.

De altfel, secretarul de stat a ținut să precizeze că acest sistem de depozite regionale va trebuie să fie completat cu alte structuri pentru a putea producele efectele urmărite. „Avem nevoie de centre locale de colectare, sortare, standardizare, ambalare, etichetare, ca produsele agricole să răspundă cerințelor pieței. Aceste centre vrem să fie amplasate în bazinele agricole”, a spus oficialul de la Agricultură.

Aurel Simion a adus în discuție o solicitare din partea unui mare lanț de magazine. Este vorba de standardele de comercializare ale produselor alimentare. „Supermarketurile solicită modificarea standardelor”, a spus Simion, referindu-se la legume, de exemplu, care nu au formă comercială, dar sunt în perfectă stare de consum. Secretarul de stat a declarat că această propunere va fi analizată cu asociațiile de profil. „Contra unui preț mai mic, s-ar putea pune pe piață și produse alimentare care nu au forma standard de comercializare. În acest fel, poate fi înlăturată risipa alimentară”, a spus Aurel Simion, secretare de stat în Ministerul Agriculturii.

Subvenții pentru performanță

„Nu comentăm nivelul banilor (n.r. – alocați fermierilor ca subvenții), ci faptul că ei trebuie dați pe performanță”, a declarat Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (OIPA) de Legume-fructe. „Dăm celor care nu au prezență pe piață, care nu au raporturi cu statul, nu se dezvoltă”, a spus Tănase.

Președintele OIPA Legume-Fructe a ținut să atragă asupra unor aspecte care „alarmează” „Scad suprafețele cultivate cu legume de câmp. Sunt materii prime pentru industrializare”, a spus Tănase, care și-a arătat disponibilitatea totală pentru găsirea unor soluții care să rezolve situația.

GodmotherAgri a organizat, miercuri, 17 februarie 2020, evenimentul „Legume Fructe Live Connect”, dedicat filierei de legume și fructe din România și în parteneriat cu OIPA Legume – Fructe. Scopul a fost de a aduce împreună principalii producători din sector pentru a seta obiectivele de producție, procesare și desfacere pentru anul 2021. La eveniment au participta autorități publice, reprezentanți ai retailului modern, analiști de piață, traderi, producători de legume și fructe, profesioniști din industrie. Evenimentul poate fi văzut la adresa https://www.youtube.com/watch?v=ye7-JoxLow&ab_channel=GodmotherAgency.

 

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.